„Moje je pravo da živim srećno i zdravo“

12. Oktobar 2018
„Moje je  pravo da živim srećno i zdravo“

Sreten Stamenić, učenik OŠ Stari grad naslikao je najbolji rad, a Jasna Kozica iz Medicinske škole je napisala najbolji tekst na temu „Moje je  pravo da živim srećno i zdravo“.  Pobednica literarnog konkursa Jasna Kozica želela je da poruči da svima u životu treba da budu prioritetni sreća i zdravlje kao stvari, ističući da vrlo često to zaboravljamo.
Ana

 Na likovni konkurs za osnovce, odnosno literarni za srednjoškolce stiglo je dosta kvalitetnih radova iz svih užičkih škola što je dokaz da deca prepoznaju porodično nasilje, koje je u Užicu direktno ili indirektno znatno prisutnije u odnosu na ono što se zvanično prijavi, istakla je Marija Sinđić, psiholog Centra za socijalni rad i članica komisije za ocenu radova.

Ona je dodala da način na koji deca kroz crtež prikažu gde ko i kako sedi, da li su članovi porodice približeni ili zagrljeni, kakvi su pokreti ruku i nogu i drugo puno govori o detetovim osećanjima koja dožavljava u porodici u kojoj odrasta.

radovi

Verica Novčić- Petrić, psiholog regionalnog Centra za porodični smeštaj i usvojenje iz Kragujevca koja se bavi obukom hraniteljskih porodica u pet upravnih okruga kaže da je trenutno u 400 porodica smešteno oko 600 dece bez roditeljskog staranja. Ona dodaje da je hraniteljstvo u Zlatiborskom okrugu i dalje na minimumu, objašnjavajući da su hranitelji u Srbiji supružnici koji imaju biološku decu, jer je važan dobar model porodičnog života u odnosu na primarnu porodicu i podrška koja može da se pruži detetu u svemu što ga očekuje u životu.

Nemanja nagrade

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica je rekao da lokalna zajednica mnogo čini sve kako bi se povećao nivo bezbednosti dece, ali i obezbedilo odrastanje svakog pojedinca sa što manje psihičkog i fizičkog nasilja. Nešić je dodao da se razmišlja i uvođenju sistema video nadzora na javnim površinama,kao i o jednosmenskog radu u školama u kojima je to moguće.

Inače, Centar za socijalni rad tradiconalno je raspisao konkurs „Moje je  pravo da živim srećno i zdravo“ u okviru Dečije nedelje, a nagrade su obezbedili grad Užice, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Dečije odmaralište Zlatibor i Veliki park.