“Muzeji za 10” do 20. maja

Autor: uzice.rs
17. Maj 2022
“Muzeji za 10” do 20. maja

Izložbom “Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice”, autora Marka Đurića, višeg kustosa istoričara umetnosti i koncertom Đurđice Aleksić otvorena je tradicionalna manifestacija “Muzeji za 10”, u okviru koje se obeležavaju Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. U ime Grada Užica prisutne je pozdravio član Gradskog veća Miodrag Petković, koji je sugrađane pozvao da iskoriste ovu priliku i besplatno pogledaju stalne i postavke organizovane tokom ove nedelje.

Manifestacija “Muzeji za 10” je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz koordinaciju Nacionalnog komiteta ICOM Srbija. Narodni muzej Užice, kao i prethodnih godina uključio se sa raznovrsnim sadržajima na više lokacija.

Osim stalnih muzejskih postavki u Narodnom muzeju Užice, Memorijalnom kompleksu Kadinjača, Jokanovića kući i Zavičajnom odeljenju muzeja u Novoj Varoši, posetioci će u periodu od 16. do 20. maja moći da vide tematske izložbe,prisustvuju koncertima i interaktivnim radionicama.

Arheološka radionica “Budi i ti arheolog – pronađi i nacrtaj predmet”, namenjena deci održava se u periodu od 16. do 20. maja u Narodnom muzeju Užice. U sredu 18. maja u 19 časova u galerisjkom prostoru Jokanovića kuće biće otvorena izložba “Lica crkvene umetnosti – prepisivači, štampari i kopisti” autora Katarine Dogandžić Mićunović, višeg kustosa istoričara umetnosti, uz učešće hora Srednje muzičke škole Vojislav Lale Stefanović. Za petak 20. maj zakazana je promocija projekta “Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije” u Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši.

U toku trajanja manifestacije Narodni muzej Užice radiće u vremenu od 10 do 20 sati, a Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 18 sati. Ulaz je besplatan za pojedinačne i neorganizovane grupne posete, dok se ulaz za školske ekskurzije i druge grupne posete organizovane preko turističkih agencija naplaćuje.

Do 20 . maja do kada traje manifestacija biće organizovana i prodaja publikacija na platou Narodnog muzeja Užice po promotivnim cenama, a i ove godine publika može da učestvuje u nagradnom konkursu “Koja je super MOĆ tvog MUZEJA” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, dok će najkreativnije organizator manifestacije i nagraditi.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs