„Muzeji za deset“ u Užicu i Novoj Varoši

12. Maj 2019
„Muzeji za deset“ u Užicu i Novoj Varoši

Otvaranjem izložbe slika akademskog umetnika Rista Antunovića CRTEŽ –GRAFIKA – KOLAŽ u ponedeljak, 13. maja u 19 časova u užičkom Narodnom muzeju počinje  manifestacija „Muzeji za deset“. Biće otvorena i izloža „Užice, XX vek,jedan od mogućih pogleda“ koju čine umetnička dela – predmeti primenjene umetnosti i dizajna.

Narodni muzej će tokom manifestacije raditi od 10 do 20 časova, Spomen kompleks Kadinjača, takođe, radi svakog dana, a Jokanovića kuća od 10 do 18 časova, sem u Noći muzeja,18. maja, kada će svi objekti raditi do 24 časa. Ulaz je besplatan. Hidrocentrala „Pod Gradom“ neće raditi iz tehničkih razloga.

Treba dodati da će tokom  manifestacije „Muzeji za deset“ u Odeljenju zavičajnog muzeja u Novoj Varoši publika moći da pogleda dve stalne postavke. Pored ovih tematskih izložbi, publici će biti na raspolaganju i sve stalne postavke Narodnog muzeja.

Inače, manifestacija „Muzeji za deset“ po peti put se održavaju od 13. do 19. maja i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja 18. maja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Tokom sedam dana u programima će učestvovati 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija u 46 gradova Srbije.

Manifestacija „Muzeji za deset“ održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.