“Na maturu bez automobila”

Autor: uzice.rs
24. Maj 2022
“Na maturu bez automobila”

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Savetom za saobraćaj grada Užica i Udruženjem “Roditelj” realizovala je na Gradskom trgu akciju namenjenu maturantima, a u okviru kampanje “Na maturu bez automobila”.

Unapređenje bezbednosti mladih u saobraćaju, cilj je kampanje tokom koje maturanti kroz učešće u simulaciji čeonog sudara i prevrtanja vozila mogu videti posledice koje nastaju ukoliko pojas nije vezan u trenutku saobraćajne nezgode. Takođe, stručnjaci Agencije za bezbednost saobraćaja objasnili su kako konzumiranje alkohola ili psihoaktivnih supstanci utiče na upravljanje automobilom i kakve su moguće posledice tih postupaka, svojstvenih mladim ljudima.

Slobodan Šiljković, član Gradskog veća za saobraćaj, ističe da je i ova kampanja koju Grad podržava jedan od načina da se utiče na povećanje bezbednosti u saobraćaju.

“Želimo da upravo edukacijom, za koju izdvajamo značajna sredstva, svest o bezbednosti u saobraćaju podignemo na još viši nivo. Tokom cele godine u saradnji sa agencijom za bezbednost saobraćaja organizujemo obuke za predškolce, prvake, ali i sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola. Smatramo da je ovaj period mature naročito značajan. Znamo da mladost jeste najizazovniji period u životima svih nas, ali i da trenutak nepromišljenosti može doneti nesagledive posledice. Upravo zbog toga i na ovaj način upućujemo apel da na maturu idu bez automobila”.

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističe da Agencija radi sve kako se ne bi ponovio nemili događaj iz 2014. godine, zbog koga je ova kampanja i pokrenuta.

“Tada su maturanti vraćajući se sa maturske večeri pod dejstvom alkohola doživeli saobraćajnu nezgodu i smrtno stradali. Ta noć, koju su trebali da pamte kao jednu divnu noć pretvorila se u jedan dan koji će njihove porodice pamtiti do kraja života. Zbog toga iz godine u godinu apelujemo na generacije mladih da na maturu idu bez automobila, ali i da u svakoj drugoj prilici vozilom ne upravljaju pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci”.

Pored toga što su imali priliku da učestvuju u simulaciji prevrtanja automobila, mladi Užičani su tokom tribine mogli da čuju i svedočanstvo mlade Milice Knežević, koja je posle saobraćajne nezgode u vozilu kojim je upravljao vozač pod dejstvom alkohola zadobila povrede, koje su uslovile da danas bude u invalidskim kolicima. Posle velike borbe uspela je da, kako sama kaže, živi normalan život, ali postoje stvari koje nikada ne može vratiti.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.