Na peti porođaj otišla stopom

21. April 2018
Na peti porođaj otišla stopom

Slađana Joksimović je jedna od 211 žena sa područja Čajetine kojoj je uručena „Ponosna kartica“. Ona je ujedno žena sa najvećim brojem dece u ovoj opštini, rodila je ih je šestoro. Posle Čačka, Lučana, Guče i Užica, Pokret „Tri plus“ podržala je i Čajetina. Ovo je samo još jedna od mera za podsticaj rađanju i podršci višečlanim porodicama koju sprovodi ova lokalna samouprava.

6 dece

Slađana Joksimović iz Ljubiša, je žena koja je rodila najviše dece na području opštine Čajetina Foto–S.P.

Loša materijalna situacija nije bila prepreka da Joksimovići iz Ljubiša izrode šestoro dece. Nije bilo lako ali sve brige i problemi su se nekako prebrodili, deca su stasavala i preuzimala brigu i o sebi i o drugima. Kada je 1999.godine rodila devojčicu, peto dete po redu, ni do porodilišta nije bilo jednostavno stići.

„Bila je to 99-ta, nije bilo ni goriva dovoljno pa sam ja do Čajetine stopirala, ali sve se dobro završilo. Tada sam rodila peto dete a treću devojčicu, još jednu sam rodila 2002. Najstariji sin je 1992-go godište, šestoro za deset godina. Nije bilo lako, najveći problemi su bili sa garderobom,  za ostalo smo se snalazili, pomagali su i drugi ljudi i opština. Sada su već odrasli, rade, zarađuju i sve je već lakše“, priča Slađana.

Od pre šest meseci Slađana je ostala sama sa decom, muž je preminuo. Ono što je teši jeste da su deca sada velika i da su od pomoći i podrške a život se prihvatiti mora.

Opština Čajetina postala je punoletna u podršci rađanju porodicama sa više dece. Sa tim programima počeli su još 2000.godine, među prvima u Srbiji. Ovo je samo još jedna u nizu aktivnost koje su rado podržali.

„Problem Srbije i njenih lokalnih samouprava sa natalitetom je poznat a jasno je da nam bez dece nema budućnosti. Mere za rešavanje ovog problema u našoj opštini smo davno sagledali i u svojim razvojnim planovima krenuli smo od temelja. Ovo je samo jedna jednokratna mera koja će svakako značiti i biti od pomoći ali se suštinskom rešavanju problema mora ozbiljno pristupiti. Važno je podržati mlade ljude da stvaraju porodice ali ovde u svojoj zemlji a za to im je pre svega potreban posao i sigurnost koju mora sistem da obezbedi“, stav je predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Potvrda da nisu pogrešili i kako kaže Stamatović, uludo ulagali u podspešivanje stvaranju porodica i rađanju jeste podatak da ova mala lokalna samouprava ima više od 300 porodica sa troje i više dece. Tu je i sve veći broj stanovnika a samim tim i veći broj dece u selima ove opštine. Sve to govori da ova opština ima budućnost, kaže Stamatović, ponosan na činjenicu da je Čajetina zaustavila negativan trend odlaska mladih iz ovog kraja.

karticepreds_0

Akcija „Pokret za tri plus“ krenula je iz Čačka. Interesovanje opština je veliko pa se posle Čačka, Užica, Guče, Lučana i Čajetine očekuje podrška i drugih lokalnih samouprava u Srbiji. Ugovori su već potpisani i sa Požegom, Ariljem, Pribojem, Šapcem, Kragijevcem, Zrenjaninom i Pančevom.

„Očekujemo da će svih 138.000 porodica sa troje i više dece, koliko ih ima u Srbiji, dobiti mogućnost da koriste povoljnosti kartica koje bi trebalo da svakoj porodici na godišnjem nivou obezbedi uštedu od oko hiljadu evra“, rekao je u Čajetini Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta „Tri plus“.

Kartice „Tri plus“ obezbeđuju značajne popuste pri kupovini i uslugama kod velikog broja trgovina i privrednih subjekata. Svakim danom spisak onih koji žele da daju svoj doprinos i uključe se u akciju je sve veći, za sada je to oko 60 prodajnih i uslužnih objekata širom Srbije, kao i veliki broj sportskih i kulturnih ustanova.