Na Svetski dan zdravlja još jedan poziv građanima za vakcinaciju

07. April 2021
Na Svetski dan zdravlja još jedan poziv građanima za vakcinaciju

Zaključno sa 5. aprilom na teritoriji grada Užica obe doze vakcine primilo je oko 15 hiljada građana, saopštila je dr Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice povodom 7. aprila Svetskog dana zdravlja. 

Vakcinacija se odvija regularnim tokom, stiglo je novih šest hiljada doza Sinofarm vakcine kineskog proizvođača za redovnu vakcinaciju građana koji su se prijavili preko portala e-uprave. Pored toga zdravstvenim radnicima je na raspolaganju i  3600 doza za vakcinaciju osoba koje se nisu prijavile na ovaj način, jer od juče postoji mogućnost da osobe dođu na vakcinalni punkt bez prethodne prijave.

Bez prethodne prijave moći će da se vakcinišu i meštani užičkih sela za koje će biti postavljeni punktovi, najavio je Zoran Militarov načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

Za sada najveće interesovanje pokazuju meštani Kremana, Mokre Gore i Bioske, ali postoji interesovanje i u drugim mesnim zajednicama. Akcenat je da se dođe do onih kojima je teško da dođu da se vakcinišu na glavnim vakcinalnim puntovima. Tu će se uključiti i druge službe, pre svega Vatrogasno spasilačke jedinice, Jedinice civilne zaštite i Crveni krst, koji je neprikosnoven u tim aktivnostima. Militarov očekuje da će shodno dogovoru sa Zavodom i Domom zdravlja vakcinacija na seoskim područjima vrlo brzo početi.

Građani na seoskom području će o terminima vakcinacije biti obavešteni lično ili telefonom. Naročito će se voditi računa o polupokretnim ili nepokretnim ljudima koji će biti vakcinisani na terenu.

Ministarstvo Zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji i sa Domom zdravlja Čajetina u naredne dve nedelje sprovodi imunizaciju građana bez zakazivanja preko e-uprave. Juče je počela imunizacija Sinofarm vakcinom za sve građane starije od 18 godina, bez prijave preko e-uprave, u Domu zdravlja u Čajetini, radnim danima u vremenu od 8 do 20 časova.

U Domu zdravlja u Bajinoj Bašti takođe je počela vakcinacija građana koji se nisu prijavili preko portala E-uprava. Imunizaciju je moguće obaviti bez zakazivanja u prostorijama medicine rada u vremenu od 12 do 14 časova.

Naredne sedmice počinje vakcinacija i u terenskim ambulantama na teritoriji opštine Bajina Bašta i to u terminu od 8 do 11 časova.

U ponedeljak 12. aprila vakcinu bez zakazivanja mogu primiti zainteresobana punoletna lica sa teritorije Rogačice, u utorak 13.aprila u ambulanti u Bačevcima, a istog dana u vremenu od 11 do 13 sati u ambulanti u Oklecu. U sredu 14. aprila od 8 do 11 časova je vakcinacija će se sprovoditi u Zlodolu,  u četvrtak 15.aprila u ambulanti u Perućcu, a u petak 16.04. u Kostojevićima. Za ponedeljak 19.aprila od 8 do 11 sati rezervisana je vakcinacija meštana u ambulanti na Pašnoj Ravni.

U Domu zdravlja Prijepolje i Zdravstvenoj stanici Brodarevo počela je vakcinacija građana bez zakazivanja termina kineskom Sinofarm i AstraZenekom vakcinama. U DZ Prijepolje pacijenti koji nemaju zakazanu vakcinu mogu se vakcinisati od 8 do 20 časova, u Brodarevu od 8 do 14 časova.