Vodu čekali devet godina

27. Jul 2018
Vodu čekali devet godina

Meštani zaseoka Zariću u Kačeru dočekali su mogućnost priključka na gradski vodovod. Radovi su započeti još 2009.godina ali su zbog problema sa novčanim sredstvima zaustavljeni. Posle reakcije grada i finansijske podrške radovi su privedeni kraju pa je, za sada samo u jednom od četrdesetak domaćinstava, gradska voda  potekla sa slavine.

Tihi i voda

Voda je prvo potekla u domaćinstvu Milivoja Zarića koji kaže da  se za devet godina gubila i nada da će se ovaj dan desiti i da će u Zariće stići voda. Voda koju su do sada imali bila je samo tehnička a za piće su se snalazili kako je ko znao i umeo, donosili su iz grada ili kupovali flaširanu.

Kada se pre devet godina krenulo u izgradni cevovoda, niko nije ni pomislio da će se ovoliko načekati, zapelo je kao i obično oko para pa su radovi prekinuti. Neki su se već oprostili od novca koji su uložili a drugi nisu hteli da rizikuju pa nisu ni plaćali priključak.

crevo

Lokalna samouprava grada Užica, na zahtev meštana, donela je odluku i prošle godine izdvojila dodatnih 1,5 miliona dinara kako bi se sa radovima nastavilo. Izvođač radova MP Jedinstvo završilo je izgradnju cevovoda pa su sada, da se priključe na mrežu, mogućnost stekla sva 43 domaćinstva, koliko ih je u zaseoku.

Ukupna investicija vredna je oko 11,5 miliona dinara a grad Užice je iz budžeta izdvojio 4,5 miliona.

Voda u Zariće dolazi iz rezervoara Vrščić u Dautovcu,koji se inače nalazi na teritoriji opštine Čajetina. Izgradnju cevovoda od Dautovca, preko Mačkata pa do Zarića, finansirala  i u planiranom roku završila je  opština Čajetina. To je inače bio i preduslov da se pre devet godina krene sa radovima izgradnje vodovodne mreže u Zarićima.