Nacionalna kampanja “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh” krenula iz Užica

16. Novembar 2023
Nacionalna kampanja “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh” krenula iz Užica

Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat „Bolja energija“, uz podršku Svetske banke i Banke Poštanska štedionica, pokrenuli su nacionalnu kampanju pod nazivom “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh”, u okviru koje će održati serija tribina u 10 gradova i opština Srbije. 

“Grad Užice je sigurno jedan od lidera među lokalnim samoupravama, kada su u pitanju mere energetske efikasnosti. Godinama unazad kreiramo programe i mere namenjene našim sugrađanima, koji žele da unaprede energetsku efikasnost u svojim individualnim objektima, odnosno kućama i to činimo kroz subvencije za zamenu stolarije, ložnih uređaja, izradu spoljne i unutrašnje izolacije, nabavku solarnih panela i kolektora, toplotnih pumpi…

Iz godine u godinu izdvaja se sve više sredstava za te namene iz gradskog budžeta, a uz podršku resornih ministarstava proširuje se i obim mera koje subvencionišemo. Samo u prošloj godini kroz zajednički program Ministarstva rudarstva i energetike i grada Užica na 373 objekta zamenjena je stolarija, a na šest objekata ugrađeni su solarni paneli. Sa druge strane uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine prošle i ove godine nabavljeno je i ugrađeno 425 kotlova na gas, 34 kotla na pelet i pet toplotnih pumpi. Takođe realizovana je i mera nabavke eko šporeta za domaćinstva iz kategorije socijalno ugorženih.

Vi znate mi ovde u Užicu imamo problem sa povećanim zagađenjem vazduha i da nam je rešavanje tog problema jedan od najprioritetnijih zadataka. Sigurna sam da ćemo svim merama koje realizujemo i u saradnji i sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Ministarstvom zaštite životne sredine i svim partnerima na mnogobrojnim projektima uspeti da zagađenje značjano smanjimo, ali i da stepen energetske efikasnosti podignemo na najviši nivo”, poručila je gradonačelnica prisutnima.

O značaju energetske sanacije govorila je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, istakavši da manje utrošene energije znači i uštede na računima građana.

“Subvenconisanjem energetske sanacije i povoljnim kreditnim linijama ovaj program omogućava nam da utičemo na zaštitu životne sredne, na čistiji vazduh, da trošimo manje energije, što i jeste zadatak svih nas, svakog pojedinca. I milsim da upravo ta promena svesti i promena razmišljanja na neki način može da nas dovede do boljeg i održivijeg društva i da na kraju krajeva imamo svi koristi od toga.”

Lena Bratić direktorka USAID projekta “Bolja energija” naglašava da građani kao vlasnici stambenih objekata (individualnog i zajedničkog stanovanja) imaju bitnu ulogu u procesu energetske sanacije stambenog fonda.

“U tom procesu koji je definisan kao strateški cilj države Srbije izuzetno je bitno da građani shvate svoju ulogu, i dobiju tačne i pravovremene informacije o programima podrške koju država pruža kao što su subvencije ili podrška ugroženim kategorijama stanovništva. Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mjera treba da se odluče kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i sl. koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti”.

Direktna komunikacija u formi javnih tribina, koju projekat USAID “Bolja energija” realizuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Svetskom bankom i Bankom Poštanska štedionica u deset gradova u Srbiji otvara prostor građanima da kroz dijalog na licu mesta dobiju odgovore na pitanja koja imaju”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs