Nadležno ministarstvo će podržati lokalne projekte

25. Septembar 2019
Nadležno ministarstvo će podržati lokalne projekte

Na otvaranju dvodnevnog seminara Zelene poslaničke grupe koja okuplja narodne poslanike Skupštine Srbije iz različitih stranaka govorio je i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan koji je skrenuo pažnju da zaštita životne sredine mora da ima značajno mesto u okolnostima pojačane izgradnje na Zlatiboru da se ne bi ponovile greške kao na Kopaoniku. Tokom savetovanja na Zlatiboru iz ministarstva su poručili da će biti novčanih sredstava za ekološke projekte, naročito na lokalnom nivou.

Podsećamo da rukovodstvo opštine Čajetine planira da se ova lokalna samouprava zvanično proglasi za ekološku opštinu u 2021. godini sa izgradnjom postrojenja za otpadne vode, planom za izgradnju reciklažnih dvorišta i ostrva, uz lokalni plan za upravljanje otpadom i drugim aktivnostima. Ministarstvo podržava ovakve projekte opština, ali u slučaju Čajetine nije bilo tesne saradnje lokalne i državne vlasti.

Treba dodati i da je ministar Trivan izjavio i da ne odustaje od rešavanja problema kao što su odlaganje opasnog otpada i mini hidrocentrale. Tema savetovanja je i reciklaža i smanjena upotreba plastičnih kesa, kao i poglavlja pregovora sa EU koja se odnose na ekologiju.

Inače, Zelena poslanička grupa je skup narodnih poslanika u srpskom parlamentu iz različitih partija koji su posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoja. Ove godine obeležavaju 10. godišnjicu od osnivanja, a ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije Goran Trivan naveo je da je ponosan što se ljudi iz različitih političkih opcija okupljaju oko zajedničkih ekoloških ciljeva.