“Najbolji golman na svetu” najbolji film na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma

Autor: Turistička organizacija Zlatibor
28. Avgust 2023
“Najbolji golman na svetu” najbolji film na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma

Uspešno je završen još jedan Međunarodni festival sportskog filma, po 12. put, svečanom ceremonijom i dodelom nagrada najboljim autorima dokumentarnih filmova. Organizacioni odbor Festivala odlučio je da dodeli tri posebna priznanja za doprinos filmskoj umetnosti i sportu.

Prvo priznanje je pripalo dokumentarnom filmu „Čobo“, video portretu golmana Slobodana Janjuša u produkciji Federalne televizije Bosne i Hercegovine.

Drugo posebno priznanje je pripalo užičaninu Nemanji Nešiću, autora zavičajnog dokumentarca „Kada stvarnost prevaziđe maštu“, koji podseća na uspeh  fudbalskog kluba Sloboda iz Užica.

Treće priznanje je pripalo Danijeli Dragojević, novinarki Jutarnjeg programa RTS-a i aktivnoj maratonki za film „Do cilja“.

Nakon posebnih priznanja za doprinos filmskoj umetnosti i sportu usledila je dodela glavnih nagrada.

Nagradu za najbolji fim o visokim moralnim vrednostima u sportu pripala je autoru nemačkog filma „Ko sam ja – Elena Kravcova“ japanskog reditelja Josuka Hosoia.

Najbolji film o ličnosti u sportu dobio je „Kobrin put do zvezda“ u produkciji Sport Kluba i Sport networka iz Beograda i sportskog radija iz Skoplja.

Nagrada za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost dodeljen je filmu iz Španije „Egolend“, čiji je autor Ignasi Lopez Fabregas.

Nagradu „Dinko TUcaković – Gold Gondola“ za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je makedonskom ostvarenju „Srećna Trinaeska“ u produkciji makedonske nacionalne televizije.

Žiri Međunarodnog festivala sportskog filma dodeljuje i nagrade za kratke igrane filmove. Ove godine je tu nagradu dobio film „Edi“ autora Jana Vrhovnika koji živi i radi u Londonu.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je film „Legende Čaira“ autora Vladimira Ristića i producenta Olivera Paunovića iz City grupe iz Niša.

Najbolji srednjemetražni dokumentarni film je bio „Kako smo zavoleli basket“ scenariste i urednika Vladimira Pajić, u režiji Petra Petrovića i Videostroja.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film  je „Kris Nikić – Ajronmen priča“ reditelja Jena Staforda, u distribuciji specijalne Olimpijade Floride, Amerike i Crne Gore.

Gran Pri Gold Gondola pripao je dokumentarnom dugometražnom filmu „Najbolji golman na svetu“, autorke i scenaristkinje Katarine Sinđelić i reditelja Vladimira Kurćubića, u produkciji PGM Netvork, koji je i prikazan nakon svečane ceremonije zatvaranja.

Fotografije—Turistička organizacija Zlatibor