Najbolji iz neuslovne sale

05. Jul 2016
Najbolji iz neuslovne sale

Četvrti put učenici Prve osnovne škole Kralj Petar Drugi i pored činjenice da nemaju adekvatnu fiskulturnu salu, beleže najbolje sportske rezultate među vršnjacima u gradu. Škola ima dobre sportske terene, ali moderno opremljena fiskulturna sala nedostaje za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja u lošijim vremenskim uslovima.

Fiskulturna sala koju koriste generacije učenika, najstarije užičke osnovne škole, nalazi se na drugom spratu stare zgrade škole. Postavljena je na gredama, što utiče da učenici ne mogu da igraju košarku, odbojku, fudbal i rukomet. Problem je što đaci ne mogu ni da trče, već na časovima fizičkog jedino mogu da se bave gimnastikom.

Ružica Gardić je nosilac titule sportista generacije. Ona za školu nastupa u košarkaškoj i rukometnoj ekipi, a pojedinačno je najbolja u atletici.

Dragica Tošanić igrala je u školskom timu rukomet i fudbal, a na 100 metara u atletici od petog razreda svake godine osvaja prvo mesto u opštini i okrugu.

Njihov drug, Nemanja Timotijević, zauzeo je na 300 metara prvo mesto na opštinskom i okružnom takmičenju, dok je na regionalnom bio četvrto plasirani.

Ružica, Dragica, Nemanja, ali i Dragan Šuljagić (1. mesto u gimnastici), Elena Tošić i Pavle Drašković (1. mesto u plivanju), Iva Stanimirović (2. mesto u atletici i 2. mesto u stonom tenisu), Vuk Zdravković i Pavle Joksović (2. mesto gimnastika), Marko Kovačević (2. mesto streljaštvo), Dimitrije Toskić (2. mesto plivanje), Boško Dragičević (3. mesto atletika), Sara Rubežanović (3. mesto streljaštvo), Andrej Stanić i Luka Milosavljević (3. mesto plivanje) i Vladimir Đenić (3. mesto stoni tenis), uzor su ostalim učenicima škole ali i grada uopšte. Osim što neguju zdrave stilove života i sportske navike oni su i vredni i dobri đaci.

Treba istaći da osim učenika u pojedinačnim sportovima, košarkašice ove škole najbolje su na okružnom takmičenju i treće plasirane na međuokružnom.

Nastavu fizičkog vaspitanja i različite sportske sekcije u matičnoj školi vode profesori Marina Jovanović, Kristina Đorđević- Ljubičić i Nikola Mićević, dok u izdvojenom odeljenju škole u Staparima radi Zoran Vučićević.

Zbog svih navedenih rezultata, direktor škole, Nikola Bacetić veruje da će idejni projekat buduće fiskulturne sale, koja će se nalaziti u dvorišnom delu škole, a koji radi Direkcija za izgradnju, dobiti finansijsku podršku grada Užica ali i mnogih drugih donatora.

I zato su rezultati koje učenici škole postižu, još jedan podstrek ka cilju koji je za rukovodstvo škole prioritet, a odnosi se na prepoznatljivost škole koja iznedrava najbolje sportiste grada.

Olivera Jevtić, put svetske atletske slave potrčala iz najstarije gradske škole Foto--URP

Olivera Jevtić, put svetske atletske slave potrčala iz najstarije gradske škole Foto–URP

Radomir Antić, bivši učenik škole Foto--URP

Radomir Antić, bivši učenik škole Foto–URP

 

A mladim sportskim asovima, neka dodatni vetar u leđa, posluži i saznanje da su se do najviših svetskih sportskih odličja, upravo iz neuslovne fiskulturne sale nekadašnje Andrije Đurović, vinuli Radomir Antić i Olivera Jevtić. Zbog njih dvoje, ali i mnogih drugih sportista za Užice i Srbiju čulo se u celom svetu.