Najčešće se dijagnostikuje u kasnijoj fazi

Autor: b92.net
08. Maj 2019
Najčešće se dijagnostikuje u kasnijoj fazi

U svetu se svakog 8. maja obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života. 

U svetu se godišnje registruje 250 000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140 000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Od raka jajnika obolevaju prevashodno starije žene, ali bolest nažalost ne zaobilazi ni mlađu populaciju. U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta.

Razlog pre svega predstavlja činjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifični i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt.

Neki od simptoma su oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine i nadimanje, zatim bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, ali i osećaj sitosti odmah po započetom obroku. Kao mogući simptomi prepoznati su i često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa i zatvor.

“Takođe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Lečenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i određenu inovativnu terapiju”, objasnio je prof.dr Aleksandar Stefanović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.

Kada se govori o ključnim činjenicama vezanim za rak jajnika ističe se da  su   sve žene ugrožene, da postoje simptomi ali se mogu pomešati sa simtomima koje nose druge, manje opasne bolesti.  Stručnjaci naglašavaju da svest o simptomima bolesti može da spase život, kao i da je   danas moguće genetsko testiranje na BRCAm mutirane gene na rak jajnika.