Najsavremeniji lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu prvi put na listi

Autor: rts.rs
25. Februar 2020
Najsavremeniji lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu prvi put na listi

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova, na koju je stavljeno čak 16 inovativnih lekova, koji predstavljaju najsavremeniju terapiju. Na listi su i najnoviji lekovi za karcinom prostate, maligni melanom, a prvi put i najsavremeniji lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu. Država je ove godine izdvojila dodatna sredstva od pet milijardi dinara za savremene terapije.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da su na listi inovativni lekovi za karcinom pluća, prostate, maligni melanom i multiplu sklerozu.

Na sednici Upravnog odbora RFZO-a usvojena nova lista lekova, a nakon ovog usvajanja sledeće nedelje očekuje se da će lista biti usvojena od strane Vlade Republike Srbije, potom ide procedura javne nabavke, takoda će lekovi biti dostupni za tri meseca, rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Inovativnu terapiju dobiće pacijenti sa karcinomom pluća, koji svakog dana u Srbiji usmrti 13 osoba. “Za pluća moram da podsetim da su kriterijumi posebni dijagnostički testovi koje je odredila struka, tako da će svi pacijenti koji ispunajvaju te kriterijume biti na terapiji+20. Prvi put se od strane države uvodi finasiranje imunološke terapije za karcinom pluća, a sa novom imunološkom terapijom ubijaju se samo tumorske ćelije, samim tim pacijneti imaju minimalne neželjene efekte, kvalitet života je jako dobar, oni normalno žive”, kaže Radojević Škodrić .

Na listi su i najsavremniji lekovi za multiplu sklerozu. Procenjuje se da u Srbiji oko devet hiljada ljudi ima multiplu sklerozu, a svega 12 odsto njih prima terapiju stare generacije. Tako je bilo do sada. “Ove godine smo povećali broj pacijenata koji su na klasičnoj staroj interferonskoj terapiji za 800 pacijenata i takođe smo uveli novu terapiju i to sedam inovativnih lekova od kojih je pet za drugu liniju ,a dva leka u u prvoj liniji”, izjavila je Radojević Škodrić.

Uvedena je i terapija za retke bolesti. “Lek kod dece koja boluju od retkog tumora neuroblastoma i ta deca neće morati da idu uinostranstvo, sada im je obezbeđena terapija u našoj zemlji”, izjavila je Radojević Škodrić.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje dodaju da će se truditi da iz godine u godinu povećavaju broj pacijenata koji dobijaju te najsavremenije lekove.