Najstarija i najbrojnija škola ujedno i prva “pametna škola” u regionu

Autor: B.Kuzmanović
10. Jun 2020
Najstarija i najbrojnija škola ujedno i prva “pametna škola” u regionu

Kada se od septembra vrate u školske klupe učenici Prve osnovne škole Kralj Petrar II nastavu će pratiti u multimedijalnim učionicama, a zahvaljujući sistemu kontrolisanog pristupa zgradi, video nadzoru sa 11 kamera visoke rezolucije koje će sva dešavanja beležiti i danju i noću, od čega su dve rotirajuće kamere u školskom dvorištu, sistemu za brzu dojavu vanrednih situacija i detekciju požara i razglas biće bezbedniji.  

U svim učionicama i kabinetima su postavljene interaktivne table koje omogućavaju moderniji a za učenike atraktivniji pristup školskom gradivu, jer će nastavnici  moći da kombinuju različite audio i video sadržaje među kojima je 3D oblik nastave.

Završena je obuka za nastavnike tako da će se u narednoj školskoj godini nova oprema maksimalno koristiti u nastavi od prvog do osmog razreda, najavio je Danijel Radević, direktor Prve osnovne škole kralja Petra Drugog.

On je istakao da je ceo koncept nastave i obrazovanja u Srbiji zasnovan je na razvijanju digitalnih kompetencija učenika i nastavnika. Sve ide ka tome da je nastava usmerena ka konretnim rezultatima procesa učenja i obrazovanja u školi, rekao je on.


Po rečima Marije Trmčić- Bogojević, gradske većnice za društvene delatnosti, Prva osnovna škola kralja Petra Drugog je jedna od 15 “pametnih” škola u Srbiji. Ona je izrazila očekivanje da će se nastaviti u istom pravcu sa ostalim osnovnim i srednjim školama u gradu, naglašavajući da je ovo najbolji način za informatičko opismenjavanje dece od početka školovanja, čiji rezultati se mogu očekivati u narednoj školskoj godini.


Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović je podsetio da je Grad Užice u proteklom periodu osim renoviranja kupatila, ovoj školi finansirao izradu projekta za kompletnu rekonstrukciju školske zgrade kao i projekat izgradnje fiskulturne sale.

Vrednost dva pomenuta projekta je oko 300 miliona dinara, rekao je on dodajući da je kompletirana projektna dokumentaciju sa kojom će se konkurisati za sredstva kod Ministarstva ili kod Kancelarije za javna ulaganja.

Maksimović je istakao da je u gradskom budžetu opredeljeno deset miliona dinara za projekat jednosmenskog rada osnovnih škola, a kada bude završen projekat za sredstva neophodna za njegovu realizaciju potražiće se od Republike, rekao je on.

Prva osnovna škola konkurisala je i za sredstva iz oportuniteta u iznosu od dva miliona za zamenu starih školskih klupa.

Inače, projekat ”Pametna škola” sprovodi se u okviru projekta “Pametni gradovi” za koju je Grad Užice dobio 24,8 miliona dinara od Ministarstva za inovacije i tehnološkog razvoja za realizaciju ovog projekta.

Pozivajući roditelje da do kraja juna upišu decu u predškolski program, direktor Prve osnovne škole Kralj Petra II je kao prednost ove škole naveo da će od septembra za predškolce i prvake biti obezbeđen po jedan obrok u školi.