Najvažniji trendovi u poslovanju koje svi moramo da znamo

Autor: Velibor Živkov
19. April 2024
Najvažniji trendovi u poslovanju koje svi moramo da znamo

U današnjem svetu poslovanja jako je važno da budete barem jedan korak ispred svih, naročito ispred konkurencije koja prodaje iste proizvode kao i vi i koja nudi iste usluge kao vi. Današnji preduzetnici suočavaju se sa ogromnim brojem promena, kako na globalnom, tako i na lokalnom planu, i zato je važno da znaju šta im se sprema u budućnosti poslovanja. Ako i vi tražite način da saznate kako da unapredite svoj posao i da dostignete veću zaradu i bolju poziciju na tržištu, evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da otkrijete nove trendove u poslovanju i da naučite kako da ih koristite u svakodnevnom životu svoje firme.

Uspon trgovine preko interneta

Trgovina preko interneta je već dugo jedan od najbržih i najlakših načina da kupci dođu do proizvoda koje traže, često po nižim cenama nego što je to slučaj sa njihovim lokalnim trgovinama. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, ova vrsta trgovine koristi mogućnosti novih načina reklamiranja i dostiže nove domete, te su velike šanse da će njena važnost nastaviti da raste i u budućnosti. Kako danas skoro svako ima pristup internetu preko svog telefona, potrošači su prihvatili onlajn kupovinu kao praktičan i efikasan način da ispune svoje potrebe. Kao rezultat toga, firme svih veličina i iz svih grana privrede ulažu velike napore u to da postanu deo ovog sveta i da ponude svoje proizvode i usluge kupcima preko interneta. Stoga, bilo da vodite maloprodajni lanac prodavnica ili da pružate usluge različitog tipa, vreme je da prepoznate važnost onlajn prisutnosti kako biste zauzeli što veći deo tržišta i odgovorili na potrebe i zahteve savremenih potrošača.

Revolucija u radu na daljinu

Iako rad na daljinu nije bio preterano popularan do pre nekoliko godina, danas je ovaj koncept među najvažnijima u svim oblastima poslovanja. Do toga je došlo 2020. godine kada je pandemija koronavirusa dovela ideju rada na daljinu na jedan potpuno novi nivo, dajući nam nove mogućnosti i pokazujući nam da je moguće biti fleksibilan na polju organizacije rada. Ono što je počelo kao privremeni odgovor na probleme uzrokovane pandemijom polako se pretvorilo u nešto što se danas smatra uobičajenim, a mnoge kompanije prihvatile su rad na daljinu kao deo svoje organizacije rada. Rad na daljinu nudi brojne prednosti, od povećane produktivnosti i smanjenih troškova poslovanja do uštede vremena i veće komocije svakog zaposlenog. No, i dalje je važno da znamo da rad od kuće ipak predstavlja rad, a ne slobodno vreme, te je stoga važno da organizujemo prostor za rad u jednom delu svog doma. To može da bude improvizovana kancelarija koju smo napravili od sobe koju ne koristimo ili samo radni sto gde će stajati naš računar i oprema, neophodan papir za kopiranje koji možemo da upotrebljavamo na različite načine, i sve ostale stvari koje su nam potrebne za efikasan rad.

Održivost i odgovornost

U poslednjih nekoliko godina, došlo je do sve većeg naglaska na održivosti i društvenoj odgovornosti među velikim kompanijama u svim delovima sveta. Potrošači postaju sve svesniji ekološkog i društvenog uticaja svojih odluka o kupovini, a to navodi kompanije da usvoje održivije prakse u svojim poslovnim planovima. Od smanjenja emisija ugljen-dioksida do primene novih radnih praksi, kompanije uvode održivost u svoje poslovanje i tako prave veliku razliku u celom društvu. Ako i vi želite da uradite nešto dobro za svoju firmu, razmislite o tome da postanete održiviji i društveno odgovorniji, i budite sigurni da će vaši kupci i klijenti to umeti da cene.

Gig ekonomija i privremeni poslovi

Gig ekonomija je jedan od ključnih faktora poslovanja u svetu, i ona, ukratko, podrazumeva sve ljude koji su zaposleni privremeno, povremeno i na određeno vreme. Ova ideja u prvi mah je unela pometnju u tradicionalno shvatanje ideje zaposlenja, nudeći pojedincima novu vrstu fleksibilnosti i skoro potpunu nezavisnost u poslu. Kako kompanije nastoje da se prilagode promenljivim zahtevima tržišta, sve više se oslanjaju na tzv. frilens radnike i radnike gig ekonomije. Međutim, ako se uključite u ovu vrstu poslovanja koja neprekidno nastavlja da raste, istražite zakonske okvire koji je definišu i obezbedite svojim zaposlenima adekvatne uslove i prava koja im pripadaju.

Trendovi u poslovanju se stalno menjaju, kako u svetu, tako i kod nas, i zato je važno da idete u korak sa svetskim trendovima. Ukoliko istražite sve ove predloge i pronađete način da ih uvrstite u svoje poslovne planove, sigurno ćete uspeti da postignete dugoročan uspeh i unapredite svoju poziciju u poslovnom svetu. Ovo neće biti lako, međutim, i zato je ključno da budete uporni, istrajni i usmereni na uspeh koji će vam sigurno doći, pre ili kasnije!

Korišćene fotografije—Pexels.com