Nakon konkretizacije moguće i ostvarivanje ideja

20. Maj 2021
Nakon konkretizacije moguće i ostvarivanje ideja

U prvoj zvaničnoj poseti Užicu boravio je Bašara Bašola, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, koji je dužnost započeo u aprilu tekuće godine. U kako je ocenio prijatnoj atmosferi i srdačnom razgovoru sa gradonačelnicom i njenim saradnicima otvoreno je više tema i modela moguće saradnje. Bašola je istakao da je za obe strane neophodno da se ideje konkretizuju kako bi mogli da rade na ostvarivanju istih.

Posle zvaničnog otvaranja konzulata u Novom Pazaru koje je planirano za početak juna meseca i gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević očekuje konkretnije rezultate. Dolazak auto–puta nadomak našeg grada i nastavak deonice auto-puta Požega-Kotroman, stvara uslove za ulaganje investitora iz Turske pre svega u turističke kapacitete na Tari, rekla je gradonačelnica.

Turski konzul Bašar Bašol je naglasio da je ovo njegova prva poseta Užicu, dodajući da se tokom razgovora pričalo o projektu koji se odnosi na recikliranje otpada i otpadnih voda. On je rekao  da Zlatiborska regija ima puno potencijala na polju turizma, elektronike i poljoprivrede. Podsetio je da jedna firma u Priboju čiji osnivači su iz Turske već zapošljava oko 350 ljudi.

Na pitanje da li je kao novi konzul Turske upoznat sa inicijativom koja je pokrenuta krajem novembra 2017. godine da se u Užicu sagradi replika Kasapčića mosta, on je istakao da je zbog korone projekat zaustavljen na pola. Zaključili smo da bi trebalo da nastavimo ovaj projekat koji je za TIKU koja se bavi restauracijom i zauzeću se da se on završi do kraja.

Inače, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašara Basol 9. aprila je zvanično započeo dužnost, kada je primio egzekvaturu (dozvola kojom jedna vlada daje odobrenje konzulu strane države, koji je kod nje akreditovan, da može vršiti svoje funkcije).

Treba istaći da je generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru prvo strano diplomatsko predstavništvo u regiji Sandžaku, u novijoj istoriji. Zvanično otvaranje se očekuje početkom juna kada bi Srbiju i Novi Pazar trebao da poseti neko od visokopozicioniranih zvaničnika Republike Turske.

Ovome dodajemo da će u Novom Pazaru do kraja ove godine  pored Turske početi da radi i Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Zajednička istorija temelj budućnosti