Napravili nastavno sredstvo za decu sa oštećenjem vida

02. Decembar 2018
Napravili nastavno sredstvo za decu sa oštećenjem vida

Izuzetna nagrada pripala je učenicima sedmog razreda Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju  “Miodrag V. Matić” iz Užica u okviru 12. Festivala nauke koji se danas završava u Beogradu. Defektolog Marica Lazović u saradnji sa učenicima Petrom Madžarevićem, Ivonom Nešić, Vasilijem Popovićem ,Mikom Sokić,  Anđelom Stevanović i Enom Totić  je do praktičnog nastavnog sredstva koje će ubuduće ovoj i drugoj deci sa oštećenjem vida pomoći da jednostavnije savladaju obradu brojeva do 10, kao i da povežu brojeve sa količinom.

Mi smo na ovu ideju i došli praveći didaktički materijal za Anđelu i Petra, naše drugare iz razreda koji uče samo taktilnim i auditivnim putem, kaže Lazovićeva. Ona dodaje da je u radu sa učenicima svaku priliku koristi da zajednički prave nova nastavna stredstva od materijala koje imamo. U ovom slučaju za Festival nauke zadatak je bio napraviti nešto od plastičnih kesa, pa smo mi došli na ideju da spojimo korisno i lepo i tako je nastao rad koji je oduševio žiri.

Zajedno smo sekli kese, pravili pletenice i kasnije ih oblikovali kako bi napravili brojeve i kružice pored brojeva, objašnjava ona postupak rada.

Marica Lazović, defektolog sa učenicima Ivonom, Enom i Vasilijem Foto–M.L.

Nagradi se nismo nadali, već je naš cilj bio da napravimo nešto za drugare iz škole i da budemo primer ostalim nastavnicima koji rade sa ovakvom decom. Pored toga, želeli smo da naša škola po prvi put bude deo velike Međunarodne manifestacije. Ovom nagradom na najbolji način smo predstavili školu, ali i grad Užice koji pruža podršku svim našim aktivnostima.

Zbog svega toga bili smo posebno ponosni kada smo u hali 3 Beogradskog sajma videli našu pobedničku prezentaciju za koju nam je pripala specijalna nagradom, a koju su u vreme trajanja Festivala nauke, od 29. novembra do 2. decembra videli brojni posetioci ove izuzetno značajne manifestacije, navodi Lazovićeva.

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je bila “Zemlja budućnosti”. Na festival je učestvovalo više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja, al ii pojedinaca iz Srbije i sveta.

Treba istaći da je na nagradnom konkursu čiji slogan je bio “Da smeće ne bude veće” koji je trajaodo 5. novembra a na kome su pravo učešća imali učenici od prvog do osmog razreda svih osnovnih škola u Srbiji.

Inače, Festival nauke koji u najvećem broju posećuju deca i mladi organizuje se od 2007. godine i iz godine u godinu beleži sve veću posećenost što je izuzetno značajno, jer jedan ovakav festival služi za promociju nauke i obrazovanja.