Natalitet da suzbije rivalitet

08. April 2018
Natalitet da suzbije rivalitet

Užice  je drugi grad u Srbiji, posle Čačka, koji je započeo realizaciju projekta Ponosna kartica “Cena minus za 3+” Pokreta za decu, kojim roditelji troje i više dece, od kojih je bar jedno maloletno, ostvaruju popust u prodavnicama, ustanovama, uslužnim radnjama na teritoriji čitave Srbije.

SVI

Suština projekta jeste i da se prevaziđe rivalitet koji postoji među pojedinim lokalnim samouprava, što smo na samom začetku ideje za povećanje nataliteta prepoznali kao jedan od motiva, odgovorio je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu “Tri plus” koji je osnovan na Uskrs 2017. godine, na pitanje novinara našeg portala.

Vladica

“Ovaj projekat pokazuje kako bi Srbija trebalo da izgleda i zato predstavlja jedinstvo lokalne samouprave, privrednih društava i porodica sa troje i više dece. Procena je da će ova kartica svakoj porodici sa troje i više dece u proseku godišnje uštedeti više od 1.000 evra”, rekao je on.

“Svaka majka koja dobije ovu karticu bi trebalo da zna da je to VIP kartica, da su oni heroji naše zemlje koji se bore da svoju decu izvedu na pravi put i bore se da se spreči nestajanje Srbije”, istakao je Gavrilović.

Prva kartica uručena je 36. godišnjoj majci osmoro dece, Branki Irkić iz Užica koja je ambasador akcije, kao majka i kao predstavnik privrede. Kompanija koju poseduje njena porodica priključila se akciji, i u svim objektima koje poseduju simbolično odobravaju osam odsto popusta.

Brankica

“Hvala gradu i pokretu Tri plus što će omogućiti porodicama sa više dece da imaju lakše i lepše detinjstvo, a ovo je potvrda nama majkama da radimo nešto dobro”, veruje Irkićeva.

Koordinator akcije u Užicu Zoran Milovanović, rekao je da je do sada 66 privrednih društava dalo popuste, a da je potpisivanje ugovora dogovoreno sa još dvadesetak.

Zoki

“Gledaćemo da što više bude besplatnih treninga u sportskim klubovima. Nije sve ni stvar finansijskog efekta, već da se deca izvuku iz kuće ili sa ulice i odvoje od računara i poroka, kaže Milovanović, koji je i otac tri sina.

Demografski izazovi su prioritet Užica i zato smo ideju Pokreta „Tri plus“ odmah prihvatili. Želimo da oko 1.000 porodica sa troje i više dece, koliko ih ima u gradu, ostvare uštede, ali i da budu primer onima koji razmišljaju o trećem detetu, rekao je gradonačelnik Petković, dodajući da će se gradsko rukovodstvo potruditi da u ovu akicju uključi javna preduzeća i ustanove, kako bi vlasnici kartica ostvarili popuste u javnom saobraćaju, korišćenju gradskog bazena i klizališta, pozorišta i biblioteke.

Podela kartica za porodice sa troje i više dece biće organizovana 10. aprila od 12 do 16 časova u Narodnom pozorištu Užice. Roditelji koji ne budu na spisku moće će tada da se prijave samo uz ličnu kartu, dok će oni koji ne budu mogli da dođu, kartice moći da preuzmu u matičnoj službi grada Užica.

Inače, u Užicu po prvobitnim podacima žive 952 porodice sa troje i više dece.

U Srbiji 99 368 porodica ima troje, 15 813 porodica četvoro, a 5 264 porodice imaju petoro i više dece. Od ukupnog broja koji dostiže oko 120 hiljada porodica sa troje i više dece prema brojnim parametrima više od polovine veoma teško obezbeđuje egzistencijalni minimum.