Nauka na zanimljiv način

15. Septembar 2017
Nauka na zanimljiv način

Četiri projekta iz oblasti promocije i popularizacije nauke čija vrednost je 307 000 dinara biće realizovani do kraja godine u Naučnom klubu u Užicu, koji je u aprilu prošle godine otvoren pri Regionalnom centru za usavršavanje prosvetnih radnika. U više projekata koji su ovde realizovani prošlo je preko 2 000 osnovaca i srednjoškolaca. 

kzn

Projektima “Napravimo belance”, “Korak u fiziku”, “Sunčev sat na mojoj ruci” i “Njutnovi zakoni su svuda oko nas” za učenike osnovnih i srednjih škola, vaspitače i roditelje planirane su kreativne i interaktivne radionice, prezentacije i izložbe.

Projekat “Napravimo belance” kroz predavanja,  prezentacije i radionice za srednjoškolce i ostale zainteresovane sugrađane na razumljiv način će im približiti pojmove i procese molekularne biologije. Molekularna biologija u čitavom svetu izaziva interesovanje ljudi, pa je ideja da zainteresovani na zanimljiv način shvate šta su geni, genetički kod, zatim nukleinske i amino kiseline, a šta proteini, istakla je Dušica Ristović, profesorka biologije.

Jelena Radovanović, nastavnica fizike u Osnovnoj školi “Slobodan Sekulić” koja je sa kolegom iz Aleksinca  autorka projekta “ Korak u fiziku“ naglasila je da je on namenjen popularizaciji prirodnih nauka sa posebnim akcentom na  fiziku.

Učenici već na mlađem školskom uzrastu treba da počnu da shvataju značaj prirodnih nauka, a profesori razredne nastave paralelno sa njima da  jačaju profesionalne kompetencije za sadržaje prirodnih nauka, kaže Radovanovićeva.

Projekat “ Sunčev sat na mojoj ruci“, namenjen je deci uzrasta od pet do sedam godina i biće obrađen kroz kreativne i zanimljive igre, interaktivne radionice, izradu poster prezentacija i izložbu.

Učenici od petog do osmog razreda osnonih škola kroz projekat  „Njutnovi zakoni su svuda oko nas“ upoznaće se sa osnovama klasične fizike (Njutnovim zakonima) kroz zanimljive oglede.

tabla RCU

Milena Vićević, direktorka Regionalnog centra za usavršavanje prosvetnh radnika je najavila da će Centar za promociju nauke tokom oktobra raspisati konkurs za Parkove nauke u našoj zemlji. U saradnji sa lokalnom samoupravom, Umetničkom školom i Crvenim krstom kao budući prostor z ate namene opredeljeno je dvorište Crvenog krsta jer poseduje sve neophodne uslove za postavljanje naučno populularnih eksponata.

Dobijanje Parka nauke je od velikog značaja za grad jer predstavlja specifično organizovan i dizajniran otvoren prostor kako bi se pojmovi, fenomeni i činjenice usvojile na popularan način.

Rezultati konkursa biće poznati do kraja novembra, a zatim će gradovi koji dobiju Park nauke krenuti u njihovo opremanje, istakla je Milena Vićević.