“Nebeska tema” premijerno u Užicu

23. Maj 2019
“Nebeska tema” premijerno u Užicu

Dokumentarni film „Nebeska tema“ posvećen Vladi Divljanu, u Bioskopu ART u Užicu premijerno će biti prikazan u nedelju, 26. maja od 18 časova. Užice je među prvim gradovima u Srbiji gde će film biti prikazivan do 29. maja od 20 časova. Cena ulaznice je 300 dinara.

Foto–rtv.rs

“Nebeska tema” je snimana na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.  Po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan.

U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Emil Tedeschi, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Bojana Vunturišević, Ida Prester, Svetlana Đolović, Siniša Škarica, Slobodan Konjović, Ana Đurić Konstrakta, Ana Radonjić Zoe Kida, Dubravka Marković, članovi bendova Minilinija, Ljetno Kino Big Band i Old Stars Band.

Kao specifičnost filma “Nebeska tema” Užičanka Nađa Lapčević, koja je direktor pomenutog filma u nedavnom razgovoru za naš portal je istakla činjenicu da je značajan deo sredstava za završetak filma prikupljen posredstvom grupnog finansiranja preko platforme Indiegogo. Naša sagovornica je uverena da su Indiegogo i druge onlajn platforme definitivno budućnost finansiranja filmova. U vremenu kada su državni fondovi za finansiranje projekata u oblasti kulture sve slabiji i slabiji, ovakva vrsta kampanje postaje neizbežna, smatra ona, dodajući da je u konkretnom slučaju kampanje za “Nebesku temu” presudna bila činjenica da je Vlada Divljan bio jako poštovan i voljen. To se jasno pokazalo po broju dospelih donacija, kojih je bilo preko 500, a iz preko 10 zemalja. Naravno, sama kampanja je bila jako zahtevna, i iziskivala je veliki trud od cele ekipe, rekla je Lapčevićeva.  

Podsećamo, film „Nebeska tema“ rađen je tri godine, a premijerno je prikazan pred do poslednjeg mesta punim Sava centrom 10. maja  na datum Divljanovog rođenja.

Kompletan intervju sa Nađom Lapčević možete pročitati OVDE http://uzickarepublikapress.rs/aktuelno/uzicanka-direktorka-filma-o-vladi-divljanu/