“Nečiste sile”premijerno u Užicu

11. Maj 2016
“Nečiste sile”premijerno u Užicu

Premijera predstave „Nečiste sile“ po tekstu Ljubiše Vićanovića a u režiji Bogdana Jankovića premijerno će biti izvedena 12. maja u 20 sati na velikoj sceni Narodnom pozorištu u Užicu.

Produkciju drame, koja priča o životu ruskog književnika svetske slave Mihailu Bulgakovu, potpisuju užičko pozorište i Sterijino pozorje iz Novog Sada. “Nečiste sile“ su 2013. godine baš na Sterijinom pozorju proglašene za najbolji dramski tekst.

Foto Vujović

Foto Vujović

Drama se bavi poslednjim periodom života i stvaralaštva Mihaila Afanasjeviča Bulgakova i njegovim sukobima sa vladajućim strukturama. Koristeći se tačnim istorijskim činjenicama, na sceni ćemo imati priliku da zavirimo u život pisca, okolnosti u kojima je stvarao, kao i da budemo svedoci prepreka koje su ga skupo koštale. Usled činjenice da je sa jedne strane vlast, koja mora da ućutka neistomišljenike za dobrobit novog sistema, sa druge potreba umetnika da ukaže na manjkavosti sistema i težnja unapređivanju društva, dolazi se do dileme gde je granica moralnog kompromisa kada je umetnost u pitanju i šta je važnije od istine, ističe reditelj Bogdan Janković.

Foto Vujović

Foto Vujović

Sve uloge igraju glumci matičnog pozorišta. U ulozi Bugalkova je Vahidin Prelić, njegovu suprugu igra Tanja Jovanović. Na sceni će biti i Tijana Karajičić, Nemanja Jovanović, Slobodan Ljubičić, Vladimir Kurćubić i Igor Borojević.

Scenografiju i kostimografiju za „Nečiste sile“ je uradila Tamara Bušković, scenski pokret Ivica Klemenc a muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.