Nedelja solidarnosti

30. Oktobar 2018
Nedelja solidarnosti

Udruženje invalida cerebralne  i dečije paralze Užice, organizovalo je manifestaciju pod nazivom “Jednake mogućnosti za sve naše različitosti” a povodom Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom. Na Trgu partizana u Užicu, učenici Osnovne škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju Miodrag V.Matić uz pomoć učenika Umetničke škole, slikali su na temu tolerancije i ravnopravnosti.

IMG_2868

Cilj ove jednodnevne aktivnosti bio je da se deca sa cerebralnom paralizom i smetnjama u razvoju, druže sa učenicima Umetničke škole i sugrađanima i da svoju kreativnost prikažu na četiri platna koja će poslati poruku koja je i naziv manifestacije “Jednake mogućnosti za sve naše različitosti”.

“Plan nam je da 3.decembra iskoristimo ovo što su oni danas naslikali, da napravimo jedan baner ili bilbord koji će stajati kao simbol odnosno vizuelni identitet poruke za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Želja nam je da to bude kontinuitet, da ta deca budu prisutna u javnosti i da se, na simboličan način, osete delom društva ali i na stvaran način koji podrazumeva interakciju sa sugrađanima, kao što se to dešavalo ovom prilikom”, rekao je PR Udruženja osoba sa invaliditetom, Čedomir Cicović.

IMG_2873

Cicović dodaje da jedna nedelja nije jedna nedelja i da jedan Međunarodni dan nije jedan dan već da je jedna nedelja 54 nedelje a jedan dan 365 dana i da samo takav način razmišljanja može promeniti svest građana koji nemaju dodira sa osobama sa invaliditetom.

Ma koliko kratko trajale, ovakve aktivnosti imaju najjaču poruku koja predstavlja kontakt sa građanima, zajedništvo koje treba da postane način života svakog pojedinca. Prihvatanje razlika i život sa njima, jedini su način da prilika za normalan život bude pružena svakome.

Radove nastale tokom ove manifestacije, grafički dizajneri Umetničke škole uobličiće u jednu kompoziciju koja će dobiti novu formu a koja će biti prikazana 3.decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.