Tekstilstvu nedostaje i đaka i radnika

18. Decembar 2016
Tekstilstvu nedostaje i đaka i radnika

Prijepolje je nekada bio grad tekstilaca, a zbog stečaja Tekstilnog kombinata i drugih fabrika većina tekstilnih radnika je ostala bez posla. Masovan trend oživljavanja tekstilne industrije počeo je da se širi pre par godina.

Iako tekstilna industrija u Prijepolju ponovo radi a vlasnici malih krojačkih radnji i velikih kolektiva koji su uglavnom izvozno orjentisani, pokušavaju da vrate staru slavu tekstilstvu koja je u prošlom veku ovde bila oslonac privrede problem im pravi nedostatak stručnog kadra.

Brojne firme u kontinuitetu potražuju radnu snagu, koje nema ni na lokalnom tržištu rada ali ni u klupama Tehničke škole u Prijepolju.

Ove školske godine samo jedna učenica je pokazala interesovanje za upis u obrazovni profil modelar odeće, kaže direktor Tehničke škole u Prijepolju, Nebojša Jevtović i dodaje da se ona na kraju upisala u Ekonomsku školu. Trenutno u ovoj školi 62 učenika su raspoređena u tri ogledna odeljenja, druge, treće i četvrte godine obrazovnog ciklusa. Jevtović ističe da su do pre tri godine u području tekstilstva u Tehničkoj školi u Prijepolju bila dva obrazovna profila. Osim modelara koji se i dalje izučava postojao je i dizajner odeće, ali je zbog nedovoljnog interesovanja za upis ukinut.

Direktor škole Nebojša Jevtović tvrdi da se i obrazovni profil modelar odeće promoviše paralelno sa ostalim obrazovnim profilima iz područja rada mašinstva i elektrotehnike. Jevtović kaže da pred upis obilaze osnovne škole u cilju privlačenja učenika, naglašavajući da su i vrata Tehničke škole uvek otvorena za sve zainteresovane, ali da kako učenici tko i njihovi roditelji se ne interesuju za upis ni mogućnosti nakon završetka ove srednje stručne škole.

Prilikom podele diploma organizovali smo modnu reviju u školi za koju su modele radili upravo učenici iz tekstilnog smera, ali ni to očigledno nije bio nikakav motiv da se neko zainteresuje za upis kod nas, kaže Jevtović.

Po njegovom mišljenju problem je što su u tekstilstvu niska primanja, a veliki broj roditelja, baba i deda generacija koje se danas upisuju u srednje škole radili su ili i dalje rade u Prijepolju u tekstilnoj industriji. Suština je što i starije generacije imaju odbojnost prema tekstilstvu od koga jedu hleb sa sedam kora, pa svesno ili ne, neće i decu da uvlače u tu branšu.

Zbog potreba naših sugrađana koji ulažu u ovaj sektor i šire proizvodne kapacitete,a u saradnji sa Tehničkom školom iz Užica i lokalnom samoupravom za narednu školsku godinu radićemo na modifikaciji obrazovnog profila koji je atraktivan učenicima a odmah nakon školovanja i prakse koju će učenici konstantno imate, primenjiv u privredi.

Treba istaći i činjenicu da je modelar odeće veoma kreativno zanimanje, a školovanje za istoimeni profil đacima pruža korisna znanja i u teorijskom i praktičnom smislu, jer unapređeni programi rada pružaju velike mogućnosti nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Inače, u tekstilnoj industriji u Srbiji trenutno funkcioniše 1 767 firmi od čega najveći broj malih koje zapošljavaju do 9 lica (1323 radnje), a od 10 do 49 osoba zaposleno je u 287 tekstilnih preduzeća u našoj zemlji.

Srednjih preduzeća koja u svojim pogonima imaju od 50 do 240 zaposlenih u Srbiji je registrovano 120, dok 35 tekstilnih proizvodnih pogona ima više od 250 osoba u radnom odnosu, istakla je na Slađana Milojević, direktorka klastera modne i odevne industrije Srbije na okruglom stolu u Arilju koji je održan u cilju uspostavljanja partnerstva škola, privrednika i lokalne samouprave i promocije primera dobre prakse u dualnom obrazovanju u Srbiji.

 

grb Ovaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolje Prijepolje” sufinasiran sredstvima opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2016. godini.