Neizdrživo i manje produktivno

12. Jul 2016
Neizdrživo i manje produktivno

Iz ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apelovano je na građevinske i putarske firme, kao i na sva javna preduzeća da u uslovima velikih vrućina obrate posebnu pažnju na poštovanje mera bezbednosti na radu zbog većeg rizika od povreda, kao i saobraćajnih nezgoda.

Poslodavci i radnici dok traju visoke dnevne temperature moraju se strogo pridržavati propisa u vezi sa korišćenjem zaštitne opreme i pravljenjem pauza u najtoplijem delu dana, kako se zdravlje i život hiljada zaposlenih koji rade na otvorenom ne bi doveli u opasnost, navodi se u saopštenju nadležnog ministrstva uz apel na dodatan oprez u saobraćaju, poštovanje svih saobraćajnih propisa, kao i preporuka za vožnju u uslovima visokih temperatura.

“Prilikom visokih temperatura slabi pažnja vozača i smanjuje se brzina reakcije, a u saobraćaju i trenutak nepažnje može dovesti do nezgode i tragičnih posledica. Zbog toga je neophodno da vozači strogo poštuju ograničenje brzine i saobraćajnu signalizaciju, izbegavaju dugotrajnu vožnju u najtoplijim časovima i prave češće pauze”, navodi se u saopštenju.

Na temperaturama iznad 36 stepeni Celzijusa poslodavcima čiji zaposleni rade teške poslove na otvorenom preporučuje se obustava rada od 11 do 16 časova, a ako to nisu u mogućnosti, dužni su da obezbede niz mera koje će olakšati rad na vrućini, upozoravaju tokom letnje sezone i iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Iz ove uprave podsećaju da poslodavci treba prilagode rad, tako što će smene počinjati ranije ili kasnije tokom dana a radnicima se moraju omogućiti češće pauze. Ekipe koje rade na otvorenom treba da nakon sat ili dva posla odu na pauzu i da ih zameni druga ekipa, podsećaju nadležni dodajući da su najugroženiji zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi. Zaposlenima treba da bude obezbeđena voda, kao i zaklon u hladovini, a ako poslodavci ne poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama, treba da reaguje i Inspekcija rada.

Preko 50% zaposlenih u Srbiji tvrdi da je rad na tropskim vrućinama, kakve nekolika leta unazad vladaju i na našem području, skoro pa poguban za produktivnost na radnom mestu. Istraživanje koje je pre četiri godine uradio sajt poslovi.infostud.com u kojem je učestvovalo oko 1300 posetilaca, potvrdilo je da vrlo teško podnosi vrućine i da se to svakako odražava na kvalitet njihovog rada.

Najgore je, čini se, zaposlenima koji rade na terenu i koji nisu vezani za kancelariju. Skoro četvrtina ispitanika koja spada u ovu kategoriju tvrdi da je na terenu „nepodnošljivo“, dok je nešto malo bolje onima koji rade u kancelariji, ali nemaju klimatizovane prostorije.

Ipak, i pored toga što bi nekima muke bile rešene da u kancelariji imaju klima uređaj, ima i onih koji na posao upravo zbog istog ne mogu da se koncentrišu. Tako 15% ispitanika tvrdi da zbog preterano hladnih kancelarija imaju glavobolje, te i da ne mogu da rade u takvim uslovima.

S druge strane, ima i onih kojima visoke temperature ne smetaju i kojima produktivnost na poslu ne opada zbog žive u termometru. Oko 25% ispitanika potvrdilo je da im najteže pada dolazak i odlazak sa posla, dok u samim kancelarijama ni ne osete letnju žegu. Ipak, interesantno je da je svaki deseti ispitanik rekao da mu vrućine ni malo ne smetaju.

Naravno, ima i onih kojima leto utiče na koncentraciju, ali ne zbog visokih temperatura, već zbog želje da se lepo vreme provodi u prirodi pored vode.