Neka svako srce kuca

Autor: B.Kuzmanović
14. Jun 2021
Neka svako srce kuca

Za obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun jer je na ovaj dan 1868. godine rođen slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine.

Aleksandar Ječmenica, radnik Prvog partizana, krv je počeo da daje kao srednjoškolac. Do sada je 46 puta dobrovoljno dao najdrgoceniju tečnost. Šta ugroženima znači krv shvatio je tek kada ga je jedne prilike prijatelj pozvao da da krv za njemu blisku osobu. Na prijemu u Gradskoj kući u čast dobrovoljnih davalaca krv koji 14. juna obeležavaju međunarodni dan davalaštva, Ječmenica tvrdi da će krv davati dok god bude mogao. On je ovom prilikom uputio poziv svim sugrađanima da slede njegov i primer drugih dobrovoljnih davalaca.

Mirjana Kokošar, ginekolog u Opštoj bolnici Užice, takođe je kao srednjoškolka počela da daje krv, a činila je to i za potrebe svog deteta. Davalaštvo krvi za nju je posebno značajno iz ugla specijaliste ginekologije, jer tvrdi da svaka žena koja na svet donosi novi život nikada nije bliža smrti nego u tom momentu. Kaže da su česti slučajevi krvarenja koja ne mogu da se zbrinu na drugi način osim davanjem krvi i krvne plazme što omogućava odeljenje transfuzije, koje užička bolnica na sreću svih pacijenata ima.

Ivana Filipović iz Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice je istakla da je trenutno nestašica krvi u našem regionu. Ona je podsetila da je inače letnji period, kada se beleži povećan broj turista karakterističan zbog nedostatka krvi. Apelovala je posebno na mlade da lako, brzo, komforno i bezbedno mogu postati nečiji spasioci dajući krv.

U odnosu na period pre pandemije davalaštvo krvi je opalo pre svega iz straha, bolesti, ali svedoci smo da kako se pandemija smiruje, davaoci se vraćaju, rekao je Mihailo Obradović, predsednik komisije za davaoce krvi pri Crvenom krstu Užice. On je uveren da će i akcije u školama pomoći da se poveća broj dobrovoljnih davalaca krvi i pojasnio da mladi postanu redovni davaoci nakon što krv prvi put daju upravo u školi.

Lokalna samouprava je ponosna što je zahvaljujući dobrovoljnim davaocima u godini korona virusa bilo dovoljno zaliha krvi u užičkoj Opštoj bolnici, ali i što u gradu postoji organizacija koja promoviše dobrovoljno davalaštvo, naglasila je dr Jelena Raković- Radivojević, gradonačelnica Užica.

Da pre svega zdravstveni radnici, ali i svi sugrađani Užica ne treba da brinu za budužnost davalaštva uverili su nas najmlađi sugrađani. Oni su ove godine kroz likovne i literarne radove dokazali da su svesni značaja davalštva krvi. Kada postanu punoletni i steknu osnovni uslov tvrde da će doborovoljno i redovno davati krv.

Inače na literarnom i likovnom konkursu užičkog Crvenog krsta Krv život znači u kategoriji od prvog do četvrtog razreda nagrađeni su likovni radovi Nevene Milovanović iz OŠ Miodrag Milovanović Lune, Ive Grbić iz Prve osnovne škole i Alekse Davidovića učenika Prve osnovne škole.

U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto osvojila je Dunja Pavlović iz OŠ Slobodan Sekulić, drugo Lena Kovačević iz OŠ Nada Matić, a treće Milica Nedović iz OŠ Slobodan Sekulić.

Najbolji literarni rad napisao je Lazar Novaković iz Prve osnovne škole, druga je Neda Milosavljević iz OŠ Stari Grad, a treća Magdalena Babić iz OŠ Miodrag Milovanović Lune.

Ovome dodajemo da je na republičkom takmičenju u organizaciji Crvenog krsta Srbije nagradu osvojila učenica osmog razreda OŠ “Slobodan Sekulić” Milica Nedović za likovni rad na temu Krv Život znači.