Začarani krug školstva i privrede i u Kosjeriću

13. Septembar 2016
Začarani krug školstva i privrede i u Kosjeriću

Opština Kosjerić, kao uostalom i čitava Srbija, već godinama unazad suočava se sa potpunim neskladom postojećeg sistema obrazovanja sa stvarnim potrebama privrede i strategije razvoja opštine. Institucionalno povezivanje svih ovih aktera, kako bi se uskladile potrebe tržišta rada i privrede sa obrazovnim sistemom, za sada je samo sporadično, na nivou pojedinačnih inicijativa, vrlo skromno i gotovo neprepoznatljivo na širem planu.

Rezultat ove neusklađenosti je konstantni deficit pojedinih visokostručnih kadrova i spisak suficitarnih zanimanja koji se u Kosjeriću već godinama ne menja – ekonomski tehničar, prodavac, automehaničar, mašinbravar .

Tragajući tako za rešenjem problema taoženog decenijama, svi relevantni akteri, uglavnom i sami kažu, vrte se još uvek u začaranom krugu nedostatka finansijskih sredstava, nepostojanja zakonske regulative čak i za ono što bi mogli da reše, pa u značajnoj meri pasivnosti i nepostojanja preduzetničke inicijative pojedinaca.

Najavljeni sistem dualnog obrazovanja koji treba da zaživi u Srbiji i u Kosjeriću svi očekuju kao meru koja će bar pokrenuti rešavanje problema. Do tada čini se, kao jedino rešenje ostaje da posvećenost školskom uspehu, neprekidnom razvoju i usavršavanju najmladjih u Kosjeriću bude prepoznata i nagrađena. Da ti mladi ljudi koji su sopstvenim zalaganjem postigli značajne rezultate osete da ih Kosjerić želi i da će se boriti za njih. Oni će to znati višestruko da vrate. Važno je da ih Kosjerić ne pusti da se izgube u vrlogu svetskih prestonica.

Jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine , kompanija koja prednjači u ličnim inicijativama unapređenje uslova obrazovanja i mogućnosti za (formalno i neformalno) obrazovanje u Kosjeriću, Titan cementara i ove godine dodelila je priznanja i vredne nagrade za najvrednije učenike u školama sa područja opštine. U cementari smatraju da je to rešenje –dati predanost učenju i širenju znanja i veština, a potom i ličnim primerom motivisati mlade na neprekidno izgrađivanje puta ličnog i profesionalnog razvoja.

ONI U KOSJERIĆU ZNAJU REŠENJE ZA BUDUĆNOST

Tijana Nikolić u Osnovnoj školi „Mito Igumanovićˮ u Kosjeriću izabrana je ove godine za đaka generacije. Drugo mesto u rangu najboljih učenika osmog razreda zaslužio je Andrija Jakovljević, dok je treću poziciju u ovoj kategoriji zauzeo Đorđe Milićević. Zbog plasmana na republička takmičenja iz raznih predmeta, nagrađeni su: Milinko Miletić, učesnik takmičenja iz fizike, Milena Rakić, koja se takmičila iz biologije, kao i učenice: Tijana Tomić, Nevena Višnjić, Milica Jovanović i Tijana Nikolić – učesnice Književne olimpijade. Nagrađena je i ekipa u streljaštvu, koju čine: Đorđe Savić, Nataša Jezdović, Lazar Milić i Andrija Dimitrijević. Najuspešnija učenica na Smotri recitatora bila je Nina Mijailović.

Titulu najuspešnijeg malog maturanta u Osnovnoj školi „Jordan Đukanovićˮ na Vardi ponela je Emilija Marinković, drugoplasirana učenica je Bojana Radovanović, a treće mesto pripalo je Milici Milićević.

Značaj učenja i znanja Tehnička škola je i ove godine afirmisala izborom najboljih učenika svakog razreda. Najuspešniji su: Ognjen Petronijević (I razred), Marko Milović (II razred), Milan Mladenović (III razred), kome je dodeljena i nagrada za osvojeno prvo mesto na Republičkom takmičenju iz elektronike, i Aleksandra Todorović (IV razred). Za đaka generacije proglašen je Svetozar Miletić, maturant elektrotehničkog smera.

 

kosjeric_grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.