Nezaposleni i željni zabave

12. Avgust 2016
Nezaposleni i željni zabave

Mladi u Užicu žele bolje sadržaje ali su sve manje zainteresovani da ostanu u rodnom gradu. Većina želi da ode u inostranstvo kako bi zaradili i stekli više sredstava za život, jer smatraju da u Užicu nemaju neku perspektivu. S druge strane, problem je i kako ih zainteresovati da uzmu učešće u radu Kancelarije za mlade i predlože aktivnosti koje će ih podstaći na dodatno usavršavanje, pokazuju brojne ankete koje je uradila užicka Kancelarija za mlade.

Ja bih radije ostala ovde i posvetila su radu sa decom, kaze Jelena Bogdanović, učenica Ekonomske škole i volonterka Kancelarije za mlade. Ona je jedna od članica neformalne grupe Mladi za stare koji su osmislili i sprovešće projekat Recept za bolji život. Kroz ovaj projekat oni će u Domu za stare na Zabučju promovisati međugeneracijsku saradnju, za šta je nadležno ministrstvo u okviru projekta Mladi su zakon opredelilo 55 500 dinara.

Milica Šopalovic, liderka neformalne grupe HumanitERE, organizovaće humanitarni koncert Srcem svi zajedno za lečenje Marka Vujovića, a u cilju promovisanja solidarnosti i humanosti. Za koncert u organizaciji HumanitEra, programom Mladi su zakon, obezbeđeno je 45 000 dinara. Na koncertu koji je planiran za 10. septembar od 21 sat u GKC-u nastupiće Hadži prodane duse, Istok, Brat i mladi sastav U prolazu.

Konkursom u okviru programa Mladi su zakon u Užicu je opredeljeno 50 000 dinara i za projekat Mladi za budućnost koji podrazumeva edukaciju mladih o predelu izuzetnih odlika Klisura Đetinje. 

Neformalna grupa Čuvari prirode do 31. oktobra sprovešće u Sevojnu projekat Poznajem, razumem i čuvam prirodu oko sebe. Za projekat, koji teži zaštiti životne sredine, Čuvari prirode dobiće oko 56 700 dinara.

Ključni problem mladih Užičana je nezaposlenost i naročito je izražena među mladima nakon završetka srednje skole koji ne planiraju da nastave obrazovanje. To je i glavni razlog što razmisljaju o odlasku u inostranstvu.

Iako je situacija takva mlade u Užicu i dalje najviše interesuje zabava (koncerti i organizacija više utakmica) pokazale su brojne ankete koje je uradila Kancelarija za mlade u Užicu, kaže Dragana Pantelić, koordinatorka Kancelarije za mlade u Užicu.

Ona dodaje da najveći problem koji imaju u lokalnoj kancelariji je da mlade zainteresuju za razne aktivnosti kako bi kroz razlicite vrste aktivizma počeli da rešavaju svoje probleme. Pantelićeva kaže da se trude da pokrenu mlade, jer će im, kako tvrdi, svaka vrsta lične aktivnosti kasnije pomoći kako u životu, tako i u karijeri a i lakše ce se snalaziti u različitim situacijama.

 

Verujemo da će se pojaviti i mladi sa inicijativom za neformalno obrazovanje i zaštitu zivotne sredine, sto su malo ozbiljnije i konkretnije oblasti.

Mladi nisu svesni neformalnog obrazovanja, jer ono kod nas nije prihvaćeno kao u mnogim zemljama Evrope i sveta, gde je gotovo izjedačeno sa formalnim obrazovanjem, smatra koordinatorka, dodajući da u razvijenim zemljama, kada se prođe obuka ili seminar i stekne sertifikat, poslodavci prihvataju takve sertifikate znajući da posedujete dodatna znanja i veštine. U Užicu i Srbiji uopšte to nije slučaj, jer poslodavci najčešće i ne pitaju za dodatne veštine. Mladi zato treba da budu svesni da će im šira interesovanja otvariti bolje vidike i trasirati sigurniji put u buducnost.

Iz dosadašnjeg iskustva rada u Kancelariji za mlade tvrdim da je neformalno obrazovanje, mnogim mladim Užičanima koji su prošli kroz Kancelariju za mlade, pomoglo da budu afirmisani studenti koji su na fakultetima angažovani na projektima, a pojedini su već preduzetnici. To je dokaz da su kroz neformalno obrazovanje iskoristili šansu da rade na sebi.