Ni krivi ni dužni zbog nečije bahatosti…

09. Decembar 2020
Ni krivi ni dužni zbog nečije bahatosti…

Vidno revoltirani građani iz zgrada u ulici Miloša Obrenovića broj 1 i 3 u užičkom naselju Krčagovo dočekali  su u zajedničkom dvorištu gradonačelnicu Užica, njene pomoćnike, predstavnika Užice gasa i novinare. Uvereni su da je eksplozija u stanu na drugom spratu druge zgrade  koja se dogodila u subotu, 5. decembra u 18 časova mogla biti sprečena da se ozbiljno reagovalo na prijave stanara. 

Najveći teret neizvesnosti i straha je na plećima Borka Žeravčić, sina povređene Dragane koja se od opekotina trećeg stepena oporavlja na VMA u Beogradu. Nju je iz stana u kome je u momentu eksplozije bila sa kučetom, izvukao komšija Radoš Bošnjaković.  “Sa majkom još uvek ne mogu da kontaktiram jer se prati stanje njenog organizma, ali verujem lekarima da će sve biti u redu.


U šoku sam šta se dogodilo, jer smo ni krivi ni dužni zbog nečijeg bahatog ponašanja dovedeni u ovu situaciju, kaže ovaj mladić za naš portal. Dodaje da je trenutno smešten kod babe u Buaru,odakle putuje na posao u jedan diskont pića u Užicu. Siguran sam da se u stan u kome smo živeli kao podstanari i kada se sanira nećemo vratiti. Majka je preživela ne samo opekotine već i psihičke traume i ne želim da život nastavimo na ovoj adresi.


Marija Jevremović, stanarka iz ulice Miloša Obrenovića broj 1 tvrdi da je čista lutrija bila u kojoj zgradi će doći do situacije koja se desila u subotu. Skoro puna dva meseca osećamo miris gasa i reagovali smo znajući da upravo u našem ulazu porodica u prizemlju jedina u naselju koristi gas. Oni su dovodili izvođače radove i što se tiče tog priključka sve je u redu. Kada smo se obratili u Užice gas tada kreće agonija, tvrdi ona.

Danima su u moj i druge stanove iz ovog preduzeća dolazili da mere prisustvo gasa u kupatilima i aparati su reagovali, ali su nas svaki put uveravali da se ne radi o gasu.  Odlazili su, a mi smo ostajali u strahu, koji je kod mene posebno bio izražen vikendom.

Pretprošlog vikenda sam plašeći se da se ne ugušimo u stanovima privatno tražila da se proveri prisustvo gasa. Ponovo su došli izmerili kod komšija u prizemlju, a iako je aparat reagovao, ponovo smo ubeđivani da se ne radi o gasu. Kada smo rekli da smo miris gasa osetili i na parkingu kod kasarne, nas tri žene iz komšiluka povele smo dvojicu radnika Užice gasa na lice mesta. Idući trotoarom pored autobuskog stajališta i dalje ulicom Miloša Obrenovića ka parkingu kod kasarne aparat je konstantno pištao, tvrdi naša sagovornica. Na mesto na koje smo ih doveli radnici su našli šahtu i pozvali inženjera u čijem prisustvu je otvorena šahta. U tom momentu nismo mogli da stojimo od mirisa gasa, navodi Marija koja dodaje da je predložila da se tada zatvori gas kako bi videli šta se dešava. Ali inženjer je rekao da nije u pitanju gas i da se pokrije šahta.

Ona tvrdi da je na njeno pitanje da li su bezbedni, inženjer Užice gasa rekao da jesu, sugerišući da ipak otvore prozore u stanovima kako bi imali oduška. Obećao je da će doći sutradan ali se nisu pojavili. Komunalnoj inspekciji smo predali 20. novembra zahtev da se ispita i utvrdi zbog čega se gas oseća, ali su oni tražili potvrdu od Užice gasa da je sve u redu pa da onda izađu na teren. U Užice gasu su rekli da neće da daju potvrdu nego da inspekcija izađe na teren i utvrdi šta je, pa ako utvrde da je gas oni od njih to traže. Sa problemom je lično upoznala i načelnika komunalne policije, Zorana Militarova koji  je, po njenim rečima rekao da zbog povećanog posla usled korone ne zna kada će stići da izađu na teren.


Iako smo u prijavi napisali da su nam životi ugroženi, svi su ćutali, sa knedlom u grlu konstatuje Marija Jevremović.


Za doktorku Jelenu Raković- Radivojević, gradonačelnicu Užica u ovom trenutku najvažnije je da se stabilizuje zdravlje povređene žene i da ona izađe iz bolnice. Naš prvi zadatak je da materijalno i privremeno stambeno pomognemo njoj i njenom sinu, a druga obaveza je da otkrijemo gde i na kom mestu curi gas koji je kroz kanalizaciju ušao i osećao se u stanovima i van njih., što je navedeno u prijavi građana. Ovo je velika nesreća ne samo za porodicu povređene žene već i za stanare zgrada i čitavog naselja. Ovako nešto nije trebalo da se desi, ali se ne sme ponoviti u Užicu čiji građani ne treba da se osećaju ugroženo. Dotok gasa je odmah nakon eksplozije do ponedeljka bio isključen svim korisnicima, među kojima i kovid bolnici i u dva vrtića, ali je pronađena alternativa,

Istražni organi se bave ovim slučajem i u narednom periodu daće stručno mišljenje, potvrdila je gradonačelnica, dodajući da je gradsko rukovodstvo angažovalo ekipe javnih komunalnih preduzeća koje su najpre očistile demolirani stan, stepenični i dvorišni prostor. Trenutno se sanira šteta i sve će o trošku Užice gasa biće dovedeno u prvobitno stanje, uveravala je gradonačelnica okupljene građane i novinare.

Ipak i jedni i drugi nisu dobili odgovor na ključno pitanje ko je kriv i zašto nadležni iz „Užice gasa“, preduzeća čiji suosnivač je grad Užice, nisu pravovremeno reagovali posle prijave građana.

Mreža koja prolazi trotoarom Ulice Miloša Obrenovića napravljena je i u funkciji je 10 godina, a krak na kome se traži kvar dug je 500 metara, rekao je  Danilo Stanković, predstavnik „Užice gasa“ čije obraćanje su okupljeni građani u više navrata prekidali negodujući.

Tokom novembra sam zbog operacije očiju bio na bolovanju, a na posao sam se vratio početkom decembra, kazao je Stanković dodajući da je jedna jedina prijava stanara u Užice gas stigla 21. novembra. Došli smo ovde 1. decembra, po kako mi je preneto prijavi iz stana koji je priključen na gas.

Stanković je isključio mogućnost da je gasovod oštećen tokom radova na izgradnji sportske dvorane u Krčagovu koja se nalazi preko puta uličnog kraka u kome je i došlo do eksplozije.

U ponedeljak sam sazvao sve iz Vodovoda, jer se kompletna kanalizacija iz ove tri zgrade skuplja i ulazi kod autobuskog stajališta. Ako je uopšte došlo do ulaska metana u zgrade kroz kanalizaciju moralo je tuda da uđe da bi stiglo do gore, objasnio je Stanković.

On ne spori činjenicu da je metan registrovan i u ventilaciji i u kanalizaciji dve zgrade koje su inače nadograđivane. Mora se videti kako je moglo da uđe u obe zgrade. Detektori reaguju na metan, ali to nisu ozbiljne količine, uveravao je Stanković nepoverljive građane.

Ova mreža se i dalje ispituje, ali su stanari u zgradama bezbedni tvrdio je Stanković, nakon čega ga je jedan od okupljenih građana pozvao da u tom slučaju prespava u njegovom stanu.


Međutim, od večernjih sati u subotu, 5. decembra kada se desila eksplozija građani ovog dela Krčagova znaju koliko je duga i neizvesna noć. Ležu i bude se sa željom da se njihova komšinica Dragana što pre oporavi, sa nadom da će biti utvrđen razlog eksplozije koja ja izazvala požar i oštetila više stanova u dve zgrade i na kraju verujući da će se utvrditi odgovornost i sankcionisati krivci.


Inače, Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je pokrenulo predistražni postupak kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima se dogodila eksplozija u stanu zgrade u užičkom naselju Krčagovo, a čiji uzrok je, najverovatnije, bio prirodni gas.

Podsećamo, da je reakcijom vatrogasaca i stanara vatra brzo ugašena a da su stanari evakuisani. Četiri lica su prevezena u užičku bolnicu, od čega su tri osobe nakon ukazane pomoći puštene kući. Žena čiji stan je demoliran sa opekotinama trećeg stepena u stabilnom je stanju na VMA.