“Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!”

Autor: uzice.rs
28. Novembar 2022
“Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!”

“Užice je prvi grad u Srbiji, a drugi na svetu u kome je pokrenuta hidrocentrala i svi mi koji smo ponosni na tu činjenicu imali smo veliki motiv da upravo na tom neprocenjivom blagu koje posedujemo zasnujemo dobar programski koncept i osmislimo projekat vredan ocene kakvu smo i dobili”, istakla je obraćajući se medijima gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, povodom odluke da Grad Užice bude nacionalna prestonica kulture 2024. godine.

Prema njenim rečima, Užice je jednostavno grad bogate istorije, kulturnog nasleđa i tradicije, zbog čega se mora raditi na očuvanju i obnavljanju tih vrednosti za generacije koje dolaze.

“Ali želimo i da idemo u korak sa vremenom i svim novinama i da u skladu sa tim savremene tehnologije upotrebimo u svrhu dalje prezentacije i promocije našeg grada. Sigurna sam da će Užičane obradovati infomacija da ćemo konačno dobiti Dečiji kulturni centar i Muzej keramike, da ćemo rekonstruisati veliku salu u Gradskom kulturnom centru, ali i da će biti rekonstruisana kuća akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini. I to je samo nekoliko aktivnosti koje su predviđene ovim projektom koji čini šest programskih celina i osam infrastrukturnih projekata. Ja ću ovu priliku iskorisiti da se zahvalim Ministarstvu kulture na ukazanom poverenju i naravno svim ljudima koji su učestvovali u pripremi ovog velikog i za Užice veoma značajnog projekta”.

Uz poruku “Nije erski mračiti- kulturu na viđelo ” gradonačelnica je istakla da je sigurna da ćemo odgovoriti izazovima i opravdati titulu koju smo dobili.

Uz zahvalnost gradonačelnici i svim članovima na velikom angažovanju, Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica i koordinator Radnog tima istakao je da je tim brojao 25 ljudi iz sfere obrazovanja, medija, akademske zajednice, SPC, ustanova kulture, Gradskog veća, javnih preduzeća.

“Zahvalnost dugujemo i velikom broju naših sugrađana koji formalno nisu bili u ovom timu, ali su dali svoj doprinos i podršku u kreiranju aplikacije. Shvatili smo na samom početku da dobar rezultat možemo napraviti samo ako ceo grad bude živeo za ovaj projekat i to se i desilo. Takođe, bili smo svesni značaja i benefita koje projekat nosi sa sobom, ali pre svega bili smo svesni činjenice koliko je kultura bitna za sveukupan razvoj grada, pritom ne mislim samo na kulturne programe i sadržaje već pre svega na vrednosti i odnose koji vladaju prema kulturi sećanja, različitostima, prema prirodi. I ako na kraju dodam spoznaju i svest koliki je značaj svih naših sugrađana, koji su godinama, decenijama i vekovima pre nas ulagali u užičku kulturu i ugradili sebe u te kulturne temelje, naš motiv, naša želja i naš rad su bili ogromni i to je ono što je prepoznala komisija Ministarstva kulture”.

“Ne bi bilo vizije da nije bilo umetničke slobode u potpunosti, tokom pripreme aplikacije i na tome smo mi članovi tima zaista zahvalni”, istakla je profesorka Danijela Vasilijević sa Pedagoškog fakulteta Užice.

“Razmišljali smo o tome po čemu je grad Užice jedinstven i različit u odnosu na druge i došli smo do dva pojma. Jedno je erski tj. Ere, a druga je hidrocentrala odnosno svetlost i upravo na ova dva pojma smo gradili kompletnu umetničku viziju. Mit o Erama nismo izmišljali, već smo uzimali ono o čemu je pisao Jovan Cvijić u svojim opsežnim studijama, opisujući ih kao lukave, hrabre, velike ratnike, sklone lucidnosti, ali i one koje su posvećeni veri i porodici, skloni zajedništvu i solidarnosti. Želeli smo da one koji su zaboravili, podsetimo ko smo i šta smo, a da mlađe poučimo. Sa druge strane, drugim pojmom Tesla, hteli smo da pokažemo da Ere prihvataju druge i drugačije ideje, da jesu vizionari, i da im često intiuicija ide ispred znanja. Sve smo to sublimirali kroz Treslerinu mapu uma i nismo je slučajno tako nazvali, upravo ta dva pojma smo saželi u mapu, i pokušali da napravimo vezu između nauke i kulture”.

Prema njenim rečima programski koncept zamišljen pod sloganom „Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!“ krije stanje, nameru i rešenje ideje projekta, koja se gradi, tačnije struktuira u domenu 6 tematskih oblasti: Pod svetlošću sveće, Lučonoše, Erine pla(e)menite baklje, S(m)ijalice, Šarena svetla reflektora i De luks (sajber) Era. Svaka od pomenutih oblasti ima svojevrstan slogan svojstven izvoru iluminacije: Upali, Rasplamsaj, Razgori, Obasjaj, Reflektuj, Prosvetli. Projektne aktivnosti se zasnivaju na ključnim međusobno uslovljenim principima: razvojnosti, otvorenosti,transparentnosti i dostupnosti i svih šest oblasti se posmatraju kroz razvojni vremenski diskurs (prošlost, sadašnjost, budućnost), kako sukcesivno, gledano u celosti, tako i parcijalno, na nivou svake pojedinačne teme.

Sama vrednost ovog projekta od 490 miliona dinara dovoljno govori o broju aktivnosti koje će biti relizovane. Ministarstvo kulture projekat finansira sa 294 miliona, dok je učešće grada 196 miliona dinara.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs