Niske vrednosti alergenog polena na Zlatiboru

Autor: zlatiborpress.rs
21. Jul 2019
Niske vrednosti alergenog polena na Zlatiboru

Zlatibor je jedna od prvih turističkih destinacija na kojoj je uspostavljeno merenje alergenih polena. U letnjim, danima kada buja vegetacija, karakterišu ga niske vrendosti alergenog polena, a posebno ambrozije. Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergena koji se veoma teško suzbija. Najdelotvorniji pristup njenom suzbijanju uključuje mehaničke, agrotehničke i hemijske mere.

 

Polen se vezuje za zagađujuće materije, za čađi u vazduhu i tada je klinička slika u urbanim, industrijskim sredinama još teža za ljude koji pate od alergija. Mikro klima Zlatibora je specifična sa čestim kišama koje spiraju sve nečistoće iz vazduha, pa i alergeni polen.

„Zlatibor je specifičan po jako malim vrednostima alergenog polena ambrozije. Od svih 24 koje pratimo ambrozija ima 52 proteinske materije u sebi i izaziva veoma burne reakcije kod osoba koje pate od alergija. To je period kada najviše, što mediji što sugrađani, pitaju kakva je to situacija da bi se iz vojvođanskih gradova, koji su crna tačka što se tiče ovog korova, premeste i budu manje izloženi jer nije svejedno da li je neko izložen 50-60 dana preko graničnim vrednostima ovog polena ili je izložen 3,4 do 10 najviše. Usput nije svejedno da li su te vrednosti 30 polenovih zrna u jednom danu ili 800 koliko beleži Subotica i još neki gradovi Vojvodine, a kažemo da je granična vrednost 15“, kaže Mirjana Mitrović-koordinator monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Vrednosti koncentracije polena ambrozije u vazduhu mere se na visini od 15m iznad površine tla. Merenje se obavlja radijusom koji pokriva prečnik od 50km i daje adekvatne rezultate. Najveća dnevna koncentracija na Zlatiboru je bila 134 polenova zrna dok su te vrednosti u Beogradu 630, a u Vojvodini mnogo više pa prelaze i 1000 polenovih zrna. Ovakvo stanje se beleži i preko 90 dana, a na Zlatiboru svega 30.

„Iz tog razloga i stranci i domaći gosti jako su zainteresovani kako za Zlatibor tako i za druge turističke destinacije kao što su banje koje nažalost nemaju merenja ali mislim da će u doglednoj budućnosti prosto morati turistima takvu informaciju da pruže“, dodaje Mirjana Mitrović.

Svi podaci što se tiče Zlatibora govore u prilog ovoj planini i  očekivanja su  da će tako i  ostati.  Ipak,  bez obzira na dobru klimu mora se  voditi računa o tome da se na terenu ambrozija ne raširi. U principu, ovoj biljci ne odgovara veća nadmorska visina, nema je na preko 600-700 m, što ne znači da invazivni korov neće naći neke mehanizme kako bi se razvio i u takvim sredinama. Zbog toga iz Agencije apeluju na nadležne službe da se obrati pažnja u narednom periodu na stanje na terenu radi pravovremenog reagovanja.