Nizak rast ima više uzroka

19. Septembar 2017
Nizak rast ima više uzroka

U Srbiji je trenutno 600 dece koja primaju terapiju hormona rasta, ali je dece sa tim nedostatkom i dece niskog rasta zbog drugih uzroka sigurno više, kažu u udruženju “Horast” povodom Svetskog dana dece niskog rasta, koji se obeležava 20. septembra.

Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom “Horast” ukazuje na važnost merenja visine deteta od najranijeg uzrasta, jer je, kako se ocenjuje, rast deteta glavni pokazatelj njegovog zdravstvenog stanja i to će biti tema “Nedelje rasta” koja se širom sveta obeležava svake treće nedelje u septembru.

nizak rast

Pedijatri endokrinolozi upozoravaju da nizak dečji rast nije samo estetski, već može ukazivati i na ozbiljniji zdravstveni problem, a rano otkrivanje poremećaja rasta od izuzetnog je značaja jer u velikoj meri poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine.

 

“Uzroci niskog rasta mogu biti žlezde, hronične bolesti, genetski sindromi… Koji god da je uzrok, on mora biti otkriven do polaska u školu jer svaka godina koja se izgubi, bez uspostavljanja dijagnoze i adekvatne terapije, znači gubitak centimetara u konačnoj visini”, navela je specijalista pedijatrije i potpredsednica udruženja “Horast” Radmila Kosić.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji veoma raširena mreža pedijatrijske endokrinologije tako da apsolutno ne postoji razlog da se detetu na vreme ne utvrdi uzrok niskog rasta.

“Terapija je danas svima dostupna i besplatna, ali je veoma važno započeti lečenje onda kada je poremećaj nastao, a obavezno pre puberteta, jer se 85 odsto telesne visine dostiže pre adolescencije”, navela je ona.

Kako je istakla, svest o važnosti praćenja rasta deteta nije dovoljno razvijena i polovini dece sa patološkim uzrokom niskog rasta poremećaj se dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju.

Udruženje “Horast” poziva roditelje da uz pomoć besplatne aplikacije za mobilne telefone “Karta rasta” redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta. Ukoliko otkriju da se dete nalazi u riziku zbog niskog rasta iz udruženja savetuju roditeljima da se obrate izabranom pedijatru i u značajnoj meri spreče kasnije neželjene posledice.

Problem na koji se još ukazuje je i  što deca niskog rasta u našoj zemlji sa velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek sa navršenih 13 ili više godina. To je ozbiljan propust jer u tom uzrastu medicina može da uradi mnogo manje nego da je dete upućeno u mlađem dobu.

Inače u zavisnosti od rezultata ispitivanja uzroka niskog rasta, terapija može da bude nadoknada hormona rasta, hormona štitaste žlezde – tiroksina, bezglutenska dijeta ili da se savetuje samo praćenje, ako su svi nalazi u redu. Ovu terapiju propisuju dečji endokrinolozi.