“Noć muzeja” za početak jubileja

22. Maj 2016
“Noć muzeja” za početak jubileja

Izložbom Blago iz depoa Muzeja otvorenom u okviru Noći muzeja počinje i obeležavanje se 70 godina rada ove kulturne institucije. Na izložbi je predstavljeno oko 200 reprezentativnih eksponata iz svih muzejskih zbirki vrednih za istorijsko i kulturno nasleđe Užica i užičkog kraja.

Foto--URP

Foto–URP

Centralna manifestacije biće otvaranje stalne muzejske postavke u oktobru tokom obeležavanja Dana grada i obeležavanje 75. godina od bitke na Kadinjači, najavio je Nikola Gogić, direktor Muzeja.

Za gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića i njegove saradnike, sedamdeset godina trajanja zaslužuje svako poštovanje. On očekuje da će zaposleni u muzeju zanimljivim postavkama u narednom periodu privući još veći broj posetilaca koji će se upoznati sa istorijom grada Užica i događajima koji su tu istoriju obeleželi.

Foto--URP

Foto–URP

Otvarajući izložbu povodom Noći muzeja, Petković je podsetio da je Užice decenijama grad kulture ističući da se oni koji odlučuju trude da tu tradiciju produže na način koji Užice zaslužuje. Očekuje da će Užice na konkursu koji je organizovalo Ministrstvo kulture “Grad u fokusu” biti jedan od najozbiljnijih konkurenata koji će dobiti značajan novac za dalji razvoj kulture u Užicu.

U godini kada Narodni muzej iz Užica obeležava 70 godina rada treba se podsetiti da dve zgrade Muzeja predstavljaju spomenički kompleks i da su izgrađene pred Drugi svetski rat za potrebe Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. U prostorijama ove zgrade, u periodu „Užičke republike“, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi, u jesen 1941. godine, bili su smešteni Vrhovni štab NOPOJ i Centralni komitet KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, a u podzemnim prostorijama, takozvanom- trezoru, bilo je civilno skladište i fabrika oružja i municije.

Foto--turizamuzica.org.rs

Foto–turizamuzica.org.rs

Muzej čuva oko 53 000 inventarnih jedinica muzejskog materijala u svojim zbirkama. To su arheološka, etnografska, istorijska, numizmatička, umetnička zbirka, zbirka savremene istorije, zbirke značajne za kulturnu, privrednu i političku istoriju Užica i užičkog kraja. Jedan deo je izložen na stalnim postavkama, a ostale muzealije se čuvaju u depoima.

Fond muzejske biblioteke broji oko 10 000 knjiga stručne literature i časopisa.

Foto--URP

Foto–URP

Samostalno ili su saradnji sa drugim muzejima, ustanovama i društvima, u proteklih 70 godina postojanja, Muzej je organizovao oko 400 izložbi različitog sadržaja..

Stalne postavke i povremene tematske izložbe razgledalo je preko dva miliona posetilaca.

U zgradama Muzeja posetioci mogu da pogledaju stalne postavke- „Užice, nastanak i razvoj“, Legat slikara Mihaila Milovanovića, „Lapidarijum antičkih spomenika II-IV veka“ i „Istorija nemenske proizvodnje od 1928. do danas“.

Foto--URP

Foto–URP

Narodni muzej Užice finansira se iz budžeta grada Užica, deo prihoda ostvaruje na osnovu projekata prihvaćenih od Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Prihodi se ostvaruju i od opština Zlatiborskog okruga i od sponzora.

Foto--URP

Foto–URP

Za svoj dosadašnji rad Narodni muzej je dobio veliki broj nagrada. Stručnjaci Muzeja, su takođe, nagrađivani za doprinos u relizaciji projekata, manifestacija i za popularizaciju nasleđa Republike Srbije.