Nove mere u borbi protiv korona virusa u Srbiji

23. Jun 2020
Nove mere u borbi protiv korona virusa u Srbiji

Na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da ubuduće brze testove na COVID-19  mogu da sprovode i registrovane privatne laboratorije uz saglasnot i sertifikat Ministarstva zdravlja. Testiranje na lični zahtev radiće i laboratorija u Batajnici, koja će imati rok od 48 sati da izda rezultat, prenose mediji.  

Članovi su na današnjem zasedanju uveli i obavezu nošenja maski u gradskom i međugradskom prevozu, a preporučeno je da se one nose  i prilikom odlaska u banke, pošte i druge objekte kao što su prodavnice i tržni centri.

Četvrta mera se tiče boravka u zatvorenom prostoru, tako da će po novoj preporuci  svaki čovek u zatvorenom prostoru morati da ima na raspolaganju tri kvadratna mera, što znači da u prostoru od 300 kvadrata, maksimalno može boraviti 100 osoba.

Peta odluka se tiče zabrane poseta bolnicama, a šesta odluka definiše ponašanje prilikom poseta u staračakim domovima, koje uz obavezno nošenje maske i rukavica i dezinfikciju prilikom ulaska i držanje distance mogu trajati 15 minuta.

Distanca na otvorenom povećana je sa jednog metra na metar i po.

Krizni štab je dao i preporuku o formiranju dve centralne COVID 19 bolnice i to će biti KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu.

 


Ovome dodajemo da je od poslednjeg izveštaja, na području Zlatiborskog okruga, iz Zavoda za javno zdravlje Užice, potvrđeno šest novih slučajeva pozitivnih na COVID-19.  

Reč je o četiri osobe iz Užica i po jednoj iz Kosjerića i Nove Varoši. Muškarac iz Sjenice (69) preminuo je od posledica infekcija virusom COVID 19.


Inače, od početka epidemije do danas na području Zlatiborskog okruga ukupno je potvrđeno 236 slučajeva infekcije COVID-19, oporavilo se 158, a preminulo 15 osoba – devet muškaraca i šest žena prosečne starosti 74 godine.

Trenutno su aktivna 63 slučaja infekcije virusom COVID-19.