Novi atraktivni sadržaj na Zlatiboru- Teslin toranj

Autor: Slavica Panić
14. Jun 2020
Novi atraktivni sadržaj na Zlatiboru- Teslin toranj

Memorandumom o razumevanju koji su na Zlatiboru potpisali predsednik upravnog odbora Naučno-obrazovne fondacije Teslianum Branislav Mitrović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, Međunarodni naučno-istraživački centar –Teslain toranj, biće nova atrakcija na Zlatiboru. Biće to internacionalni omladinski naučno-istraživački centar koji će imati regionalni karakter.

Plan je da se toranj gradi u oviru kompleksa Dino parka Zlatibor. Osim monumentalnog tornja visine oko 100m, u okviru budućeg kompleksa biće naučni, obrazovni i istraživački centar, muzej i drugi interaktivni sadržaji.

Ideja je da novi toranj donese novu energiju, koja identifikuje sadašnji trenutak, a čiji inicijatori su Teslina misaona vertikala, njegov načuni, filozofski i moralni pristup, rekao je akademik Branislav Mitrović.  To će, kako je rekao, biti edukativni centar, simbol kreativne energije, projekat prosvećivanja, stvaralačke fantazije i svesti o važnosti Tesle.

„Tesla je inspiracija, uzor, porketač dobre energije i naša namera je da sve to ugradimo u ovaj projekat, zajedno sa svim dobronarenima koji žele da nam pomognu da se naša incijativa ostvari“, poručio je Mitrović.

Teslin tornaj, koji je predstavljen u obliku video animacije, neće biti konačna verzija tog objekta, za koji je akademik Mitović dodao da je samo početna zamisao i da će, nakon detaljne razrade, uslediti procedure za idejno rešenje i izradu projektne i druge dokumentacije.

Predstavnici opštine Čajetina veruju da će Teslin toranj sigirno biti svetska atrakcija i nezaobilazna turistička destinacija I prilika da se Zlatibor razvija i kao kulturno-naučna turistička destinacija.

„Projekat nam nudi velike iskorake i lokalna samouprava će ga podržati. Nadam se da ćemo, u vrlo brzom roku, izgraditi toranj i dobiti novu ponudu Zlatibora“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Očekivanja su da će najava ovog projekta uzrokovati novi talas investotora koji će u tome videti mogućnost za zaradu, daljim ulaganjem u izgradnju.