Novi javni pozivi za subvencije za mere unapređenja energetske efikasnosti i energetske sanacije objekata

Autor: uzice.rs
07. Septembar 2022
Novi javni pozivi za subvencije za mere unapređenja energetske efikasnosti i energetske sanacije objekata

Dragoš Topalović iz Ulice IV puka jedna je od Užičana koji su u toku prošle godine zahvaljujući subvencijama grada i resornih ministarstava radili na unapređenju energetske efikasnosti svojih porodičnih objekata. Prema njegovim rečima zamena stolarije na jednoj etaži kuće koštala je 263 hiljade dinara, pa mu je subvencija od 80 hiljada dinara u tom poslu dobrodošla.

“Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost jer na ovaj način mi građani dobijamo mogućnost da lakše radimo na energetskoj sanaciji naših kuća i unapređenju energetske efikasnosti. To znatno utiče na smanjenje računa za eneregiju koje plaćamo a konkretno zamenom stolarije na mojoj kući koju grejemo na gas ostvario sam uštedu od 14 600 dinara”.

Subvencije u oblasti energetske efikasnosti su, kako je istako Miodrag Petković član Gradskog veća, jedan od prioriteta u izdvajanjima iz budžeta. On je podsetio da je ove godine pokrenut veliki investicioni ciklus energetske sanacije objekata javne namene, pre svega vrtića i škola.

“Pored toga važno je istaći da se značajna sredstva izdvajaju za individulna domaćinstva i to radimo od 2015. godine. Zaključno sa prošlom godinom iz budžeta smo izdvojili 170 miliona dinara kao podršku građanima za neku od mera energetske efikasnoti. Ove godine imamo rekordan iznos od oko 120 miliona dinara naših i sredstava resornih ministarstava. Takođe želim da istaknem da su na poslovima realizacije mera angažovane većinom naše lokalne užičke firme tako da sav novac koji se izdvaja završava u našem gradu”.

Dva javna poziva objavljena su na sajtu grada Užica, prvi s eodnosi na zamenu ložnih uređaja a drugi na energetsku sanaciju objekata. oba poziva namenjena su fizičkim licima sa teritorije grada Užica a gradska većnica Nada Jovičić pozvala je sugrađane da iskoriste priliku i uz subvencije čiji su iznosi veći u odnosu na prošlogodišnje unaprede energetsku efikasnost u svojim domovima.

“Prvi javni poziv se odnosi na zamenu ložnih uređaja, u cilju smanjenja zagađenja vazduha i otvoren je do 26. septembra 2022. Subvencioniše se nabavka i ugradnja kotlova na gas gde će oni koji konkurišu imati pravo subvencije od maksimalno 100 hiljada dinara, dok je za nabavku kotlova i peći na pelet subvencija maksimalno 100 hiljada a za šporete na pelet 70 hiljada dinara. Drugi javni poziv odnosi se na energetsku sanaciju kuća i stanova na teritoriji grada i otvoren je do 30. septembra. Za meru zamena stolarije maksimalan iznos povraćaja je 140 hiljada dinara, s tim što ove godine za razliku od prošle izvođači imaju obavezu da urade i sve prateće radove do moleraja. Druga mera odnosi s ena nabavku i ugradnju toplotnih pumpi gde građani imaju pravo na subvenciju od maksimalno 250 hiljada dinara po projektu. Subvencioniše se i nabavka i ugradnja solarnih kolektora za potrošnu toplu vodu, gde je subvencija po prijavi maksimalno 140 hiljada dinara”.

Na oba javna poziva mogu se prijaviti i građani koji su u procesu ozakonjenja, odnosno imaju elaborat geodetskih radova i projekat izvedenog stanja, osim za meru nabavke i ugradnje kotlova na gas gde je neophodno da objekat bude legalan odnosno da poseduje građevinsku dozvolu ili da je vće ozakonjen. Dokumentacija se kao i do sada može preuzeti sa zvaničnog sajta grada i portirnice gradske uprave, kao i u Gradskoj opštini Sevojno.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs