Novi krov za Gradsku kuću

09. Avgust 2018
Novi krov za Gradsku kuću

Počeli su radovi na zameni krovne konstrukcije i crepa užičke Gradske kuće. Ukupna vrednost radova, koje izvodi bajnobaštanska firma „Temelj“, iznosi devet miliona dinara. Projekat je uradilo JP „Užice razvoj“ koje vrši i nadzor radova  koji će trajati 25 dana.

20180809_120528

Kako je krov Gradske kuće počeo sve više da prokišnjava, Regionalna privredna komora Užce, koja je smeštena u ovom zdanju, uspela je da dobije šest miliona dinara od PK Srbije, kako bi se problem rešio. Grad Užice će učestvovati sa jednom trećinom potrebnog novca, tačnije sa tri miliona dinara koja će izdvojiti iz budžetskih sredstava.

Direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga, Ana Lapčević, rekla je da je ovo prva ozbijna i temeljna rekonstrukcija centralne užičke zgrade i da ovo neće biti jedini radovi u kojima će učestvovati kada je Gradska kuća u pitanju.

20180809_110904

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, veruje da će radovi biti završeni u roku, pre svega radi kretanja građana ovom trasom i njihove bezbednosti, te da će izvođač radova raditi tokom čitavog dana, vikendom a i noću ako bude trebalo, samo da se sve uradi na vreme.

Posle zamene krova čija je površina 2.342 kvadratna metra, plan je da se adaptiraju hodnici i stepeništa, mokri čvorovi ali i zameni fasada i stolarija ukoliko lokalna samouprava bude uspela da sredstva obezbedi od Ministarstva energetike kroz program energetske efikasnosti.

20180809_111101

Zgrada Gradske kuće u Užicu je pod zaštitom države a njena gradnja trajala je od 1922-1927.godine. Trideset godina kasnije porasla je za još jedan sprat. Ovo je centralna i jedna od najlepših zgrada u Užicu pa zato i jeste kuća svih Užičana.