Novi sjaj zlatiborskog jezera

Autor: TO Zlatibor
12. Decembar 2020
Novi sjaj zlatiborskog jezera

Turističko jezero u centru Zlatibora, amblem planine dobija potpuno novi izgled. Srce zlatiborskog turizma i simbol njegovog stoletnog razvoja, pored koga su se odmarale generacije, rekonstrukcijom je dobilo novi sjaj. U proteklom periodu sprovedeni su obimni radovi na uređenju turističkog centra i samog jezera.


Na Kraljevom trgu postavljene nove ploče i rekonstruisan sistem podnog grejanja, postavljene nove
klupice, proširena pešačka zona, uređen plato ispred Kraljeve česme i nove zelene površine.Svi radovi na rekonstrukciji centra Zlatibora finansirani su sredstvima opštine Čajetina.
Korito jezera u potpunosti je obnovljeno. Ovo je najobimnija rekonstrukcija jezera od izgradnje 1947. godine.


Izgrađen je novi kolektor kojim će se uspešno rešavati problem površinskih voda i kontrolisati nivo vode u jezeru. Po obnovljenom koritu postavljena je dekorativna rasveta u obliku zvezdanog neba, kao i svetlosni snopovi koji imaju mogućnost promene boje svetlosnih efekata.

Ono što je najvažnije jeste da se jezero puni čistom izvorskom vodom, iz dve obližnje bušotine, a uskoro će voda iz istih bušotina biti dostupna za piće na svim javnim česmama. Posetioce planine najviše su oduševile raznobojne bočne prskalice koje upotpunjuju izgled jezera. Društvenim mrežama odmah su počeli da kruže snimci i fotografije koje dočaravaju nesvakidašnju lepotu planinskog bisera.

Novi izgled centra Zlatibora rezultat je želje da se stotinama hiljada gostiju koji odmaraju na Zlatiboru tokom cele godine, ali i meštanima planine, pruže novi sadržaji i omogući da, na tradicionalno omiljenim lokacijama, stvaraju nove uspomene.