Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Autor: rts.rs
30. Septembar 2020
Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Ministarstvo zdravlja izdvojilo je pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio sala, a oprema bi trebalo da bude stavljena u funkciju u narednih 30 do 60 dana najavio je ministar Zlatibor Lončar, posle sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova koje će u narednom periodu dobiti novu opremu. Resorni ministar je naveo da će skenere dobiti KBC “Zvezdara”, KC Kragujevac, zdravstveni centri Užice,  Negotin i Vranje, Opšte bolnica Valjevo, Ćuprija i Loznica, ATD Beograd, kao i KCS i to jedan za Polikliniku i jedan za Urgentni centar.

 

“Angio sale idu u Klinički centar Kragujevac, KBC ‘Zvezdara’, Specijalnu bolnicu ‘Sveti Sava’, Opštu bolnicu Valjevo i KC Srbije”, istakao je Lončar.

Lončar je rekao da su urađene analize i da su skreneri bili stari do 12 do 17 godina, da su se često kvarili i bili van funkcije čekajući servis.

Napominje da je ministarstvo danas prebacilo novac bolnicama, a da je sa direktorima dogovoreno da sprovedu procedure nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.

“Ono što sam tražio danas da u najkraćem roku uz poštovanje svih zakonskih procedura, najtransparentnije moguće sprovedu procedure, da ih završe u mesec i po ili dva dana, da skeneri za to vreme budu u njihovim ustanovama. Da se obezbedi prostor, da se prilagodi i da se kadar dodatno osposobi da može da radi na tim skenerima. Da nastavimo onu tradiciju da od momenta kada stigne aparat da nema ni dana čekanja, nego da sve bude spremno, od prostora, kadra, materijala i svega onoga što je neophodno”, istakao je minister.

Kako kaže, i angio sale u pojedinim ustanovama su morale da se obnove, jer su stare između deset i 15 godina.

Dok se sprovodi nabavka, kako kaže, prostor i kadar moraju biti pripremljeni.

”Ne sećam se da se u Srbiji desilo da u danu donesemo odluku, da kupimo 11 skenera i pet angio sala. Procenjena vrednost opreme je oko pet miliona evra”, rekao je Lončar, a prenosi Radio televizija Srbije.