Novih dva kilometra asfalta u Lunovom selu

28. Avgust 2021
Novih dva kilometra asfalta u Lunovom selu

Prethodnih dana ljudstvo i mehanizacija JKP “Niskogradnja” angažovani su na asfaltiranju pet putnih pravaca u MZ Lunovo Selo. Asfalt se postavlja na oko dva kilometra puta a vrednost radova je sedam miliona dinara. U selu Ponikovica na putnom pravcu za naselje Borivići završena je deonica duga 350 metara, inače deo puta započetog 2017. godine, tako da je sada asfaltom pokriveno svih 1400 metara. Po rečima Milovana Milića predsednika Saveta mesne zajednice Lunovo Selo, ovaj put pored toga što koriste meštani, u gornjem delu spaja selo Ponikovicu i Tvrdiće u Opštini Požega, tako da ima višestruki značaj.

 

“Planom rada za ovu godinu planirano je da se asfaltira pet putnih pravaca, ovo je četvrti. Ukupno ćemo asfaltirati za ovu godinu oko 2km puta, kada se završi još jedan putni pravac u selu Kamenica u dužini od 140 metara. Za ovu godinu smo zadovoljni, treba nastaviti i u narednim godinama, ako ne većim tempom onda sigurno ovim, jer udruženim sredstvima meštana i Grada možemo mnogo da uradimo”.

“Nastavljamo trend koji smo započeli. Od 45 do 50 km se asfaltira u seoskim mesnim zajednicama, trudimo se da što više izađemo meštanima u susret,” kaže Vladimir sinđelić član Gradskog veća.

“Zahvalio bi se svim meštanima, jer su spremni da svojim učešćem od 1/3  pomognu Gradu, sebi i da privedemo do kraja asfaltiranje glavnih putnih pravaca po selima. Pored asfaltiranja u seoskim mesnim zajednicama radimo i nasipanje prilaznih atarskih puteva. Izlazimo u susret koliko možemo, pravimo plan i program prioriteta i stići ćemo u narednim godina po zahtevima da naspemo sve pristupne puteve da bi meštani što bolje i kvalitetnije živeli.Ne vodimo računa samo o putnoj infrastrukturi, veliku pažnju poklanjamo i vodovodnoj mreži. Plan nam je do 2025. godine svaka kuća i u najudaljenijoj mesnoj zajednici dobije gradsku vodu, i da svim seoskim vodovodima gazdje užički “Vodovod”.

I Ivan Stanisavljević član Gradskog veća naglašava da je u proteklih godinu dana, koliko je prošlo od formiranja gradskog rukovodstva, urađeno dosta, pre svega zahvaljujući pozitivnom poslovanju javnih preduzeća i njihovom angažovanju.

“Javna preduzeća na taj način ispunjavaju ono za šta su osnovana, a to je da pružaju usluge svojim sugrađanima. Prethodnih godinu dana stav Gradskog rukovodstva bio je da sva preduzeća koja su ostvarila dobit u poslovanju, tu dobit i zadrže i ulažu u obnavljanje svojih osnovnih sredstava. JKP”Niskogradnja” je u prethodnom periodu nabavilo dva kamiona, utovarivač, mini bager za radove po gradu i sitnu mehanizaciju koja je potrebna za svakodnevno poslovanje. JKP”Bioktoš” je zanavljalo svoju opremu, nabavljajući kako krupnu mehanizaciju tako i sitnu potrebnu za rad i održavanju zelenila po parkovima i javnim površinama. Gradsko rukovodstvo smatra da na ovaj način, podržavajući svoja preduzeća i stvarajući način da ona posluju samoodrživo je put kojim treba da idemo i u narednom periodu. Potrudićemo se da i ostala dva preduzeća koja su iskazala negativan rezultat, u narednom periodu posluju pozitivno”.

Stanisavljević dodaje i da treba pomenuti da je JP”Stan” koje je takođe u prethodnom periodu ostvarilo dobit u poslovanju,  dobilo mogućnost da tu dobit zadrži i uveća svoj osnovni kapital, ali pod uslovom da taj kapital uloži u krediranje sugrađana koji žive u zgradama.

“Hteli smo da podržimo sugrađane čije su investije za povećanje energetske efikasnosti dosta veće i da omogućimo da praktično stambene zajednice od JP “Stan” dobiju beskamatne kredite na 3 godine i plaćaju na rate investicije na svojim zgradama.”

Pored ulaganja u seoske mesne zajednice, nastavljaju se radovi na putnoj infrastrukturi u gradu, pa je posle presvlačenja Vojvođanske u toku komletna rekonstrukcija Jug Bogdanove ulice, kao i ulice Dimitrija Tucovića na potezu od Narodnog muzeja do vrha Dovarja. Terazije i Koštička ulica takođe su sanirane, a planirano je još nekoliko gradskih ulica do kraja građevinske sezone.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.