Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Autor: uzice.rs
09. Maj 2022
Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na Partizanskom groblju na Dovarju Grad Užice i Narodni muzej Užice obeležili su 77 godina od pobede nad fažizmom u Drugom svetskom ratu. U ime Grada Užica, poštu stradalima i zaslužnima za slobodu koju danas imamo odala je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Obraćajući se prusutnima, gradonačelnica je podsetila na istorijske podatke i činjenice, koji govore da je u ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala 61 država i oko 110 miliona vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, a od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ, objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

“Sa ponosom uvek pominjemo da je naš grad bio jedina slobodna teritorija u Evropi od 24.septembra do 29.novembra 1941.godine, u periodu slavne Užičke republike. Ta sloboda i borba za slobodu imale su visoku cenu, jer su plaćane ljudskim životima.

U svetlu najnovijih događaja i sukoba koji eskaliraju u svetu, uz odavanje pošte stradalima u Drugom svetskom ratu, molimo se za mir, jer je mir preduslov svakog napretka za pojedinca, ali i čitav svet.

U danu pobede nad ideologijom koja je htela da pokori svaku slobodnu misao na krilima rasne i nacionalne diskriminacije i zavlada svetom, naša dužnost je da odamo poštu svim stradalnicima i podsetimo javnost na vrednosti koje su oni sledili”.

Da zaboravimo ne smemo, da pamtimo je naš dug prema svima koji su život dali u borbi za veliku pobedu i slobodu”, poručila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Na Partizanskom groblju na Dovarju pohranjeni su posmrtni ostaci 230 boraca iz užičkog kraja stradalih od 1941. do 1945. godine od kojih su poznata imena njih 176. Među njima su i narodni heroji Dušan Jerković, Nada Matić, Aleksa Dejović, Želimir Željo Đurić i Milan Mijalković Čiča.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.