Obeležena 82. godišnjica odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

Autor: uzice.rs
11. April 2023
Obeležena 82. godišnjica odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomen obeležje na Sarića Osoju, obeležena je 82. godišnjica odbrane Užica u Aprilskom ratu 1941. godine. Na spomenik, na kome su uklesana imena 67 vojnika i 51-og civila, venac je položila i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Danas smo ovde da se poklonimo senima stradalih u Aprilskom ratu 1941.godine i podsetimo na herojsku i tragičnu prošlost i sudbinu naših predaka na ovim prostorima. Kratak, ali žestok otpor koji su pre 82 godine, u noći između 14. i 15.aprila pružili vojnici i civili u Užicu okupatoru, simbol je slobodarskog duha našeg naroda i njegove volje da brani kućni prag i slobodu. Danas odajemo poštu ljudima koji su se, braneći kućni prag i slobodu, hrabro suprostavili vojno nadmoćnijem neprijatelju. Dugujemo im poštovanje i sećanje koje čuvamo na njihovu žrtvu i stradanje”, istakla je gradonačelnica.

6.aprila 1941.godine, bombardovanjem Beograda, Nemačka je napala Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon ovog čina vlada Kraljevine Jugoslavije napušta prestonicu, sa vojskom kreće ka Užicu i dan kasnije proglašava opštu mobilizaciju. Nemačka vojna sila je izuzetno brzo napredovala i zauzimala naše teritorije, tako da je već 15.aprila njihova 8.oklopna divizija stigla do Užica. I dok su u nekim delovima zemlje, nemačke snage dočekivane kao oslobodioci ili im je pružen neznatan otpor Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Na ovom mestu hrabri narednik Miloje Zečević je skočio na nemački tenk i protivtenkovskom minom uništio tenk i njegovu posadu , ali je i sam poginuo. Uprkos ovom herojskom činu, nemačke kolone su nastavile put ka Užicu, na kome ih je pratila topovska paljba sa Dovarja i Zabučja. U nemačkim spisima stoji zapisano da su bili iznenađeni otporom koji su pružali mnogobrojni civili iz svojih kuća, pucajući na neprijatelja.

Na spomenik na Sarića Osoju vence su danas položile i delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, užičkog SUBNOR-a, Gradski odbor potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” 1912-1920. Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije, a parastos poginulima služili su sveštenici Crkvene opštine Užice.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs