Obnovljena Ružića česma

10. Oktobar 2018
Obnovljena Ružića česma

Zadužbina Dobroslava i Olge Ružić, česma u Velikom parku, zablistala je novim sjajem. Izgrađena je davne 1894.godine a na inicijativu Narodnog muzeja, istoričara Milorada Iskrina uz podršku grada Užica, obnovljena je, sto godina nakon smrti Dobroslava Ružića. Novi izgled česme otkrili su Dobroslavljev unuk, takođe Dobroslav i zamenik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić.

43599444_2304134146267750_8392262072276090880_n

Prema svedočenjima Užičana iz „onog“ doba, Ružića česma bila je simbol Užica, jedno od najomiljenijih mesta gde su se Užičani okupljali, pogotovo leti. Sa prolećem i prvim sunčevim zracima, budila se i po malo neizgledna ali itekako uglena kafanica brvnara na obali Đetinje. Tu kod Ružića česme, vodili su se važni razgovori, dogovarali poslovi, rađalala su se velika prijateljstva i još veće ljubavi, bilo je svega, ali svega lepog i nezaboravnog.

Unuk zadužbinara Ružića, zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji ideje da se ova česma, stara 124 godine, sačuva od zuba vremena koji ju je već bio nagrizao. Zahvalio se svima onima koji čuvaju uspomenu na zadužbinarstvo, kao jednu od najplenitijih  obeležja kraja 19-og i početka 20-og veka.

„Drago mi je što ste zajedničkim naporima uspeli da obnovite ovu česmu, koju su nekada davno, pre 124 godine podigli Dobroslav i Olga Ružić, čiji sam ja unuk a koje na žalost nisam upoznao.  Dobroslav je sa svojom suprugom Olgom, odlučio da česmu podigne upravo kada je napunio 40 godina života. Rođen je i odrastao u Čačku, u Užicu je živeo 20 godina, bio je profesor užičke gimnazije, odbornik užičke varoši i senator za Okrug užički“, rekao je, između ostalog, Ružićev unuk Dobroslav otkrivajući obnovljenu česmu „Istočnik“.

CESMA VP

Dobroslav Ružić je 1903.godine putovao u Ženevu kao član zvanične državne delegacije, koja je novoizabranom kralju Petru uručila odluku o izboru za kralja. Bio je i ministar prosvete ali i državni savetnik. Odlukom kralja Petra, 1910.godine bio je postavljen za predsednoka odbora za gradnju crkve na Oplencu a po završetku njene gradnje, kralju Petru, predao je ključeve novoizgrađene zadužbine..

„Ova česma predstavlja simbol Velikog parka a on, kao što znamo, jedan je od temeljnih identitetskih odrednica našeg grada i nešto čime smo mi Užičani ponosni. Ja sam ponosan  što smo za kratko vreme, uspeli da uradimo ono što je trebalo da uradimo dosta ranije“, rekao je u Velikom parku, zamenik gradonačelnika, Nemanja Nešić.

nemanja i unuk

Česma je pre obnove bila vrlo zapuštena i neugledna, prekrivena mahovinom i ispisana grafitima. Staza ka česmi je takođe uređena i presvučena asfaltnim slojem.

„Očistili smo grafite i naslage, postavili smo mermer i uradili klupe, zamenili smo i dep granitnih kovki. Rekonstruisan je i vodovod pa sada iz česme teče voda sa gradskog vodovoda i neće se više dešavati da voda na ovoj česmi nije za piće. Razmišljamo i o rekonstrukciji autentičnog kaptažnog izvora“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović.

Vrednost radova obnove česme je 340 hiljada dinara.