“Obrati pažnju na dijabetes”

12. Novembar 2016
“Obrati pažnju na dijabetes”

Povodom Svetskog dana dijabetesa Dom zdravlja iz Užica u ponedeljak, 14. novembra od 8 do 12 časova u holu Gradskog kulturnog centra organizuje akciju merenja šećera u krvi (obavezno pre doručka), provere vrednosti krvnog pritiska i telesne težine.

Doktorka Snežana Novaković održaće predavanje na temu „Dijabetes i komplikacije“, a „biće prikazana i prezentacija „Ishrana obolelih od dijabetesa“. Dijabetičari koji su na insulinskoj terapiji moći će da provere i glikozirani hemoglobin (HbA1c), a neophodno je da ponesu poslednji izveštaj endokinologa. Užički Dom zdravlja ovu kampanju realizuje u saradnji sa Apotekarskom ustanovom Užice.

Treba istaći da je cilj i ovogodišnje kampanje promovisanje značaja ranog otkrivanja dijabetesa tipa II i njegovog pravovremenog lečenja, a pod sloganom „Obrati pažnju na dijabetes“.

Pojava bolesti je najčešće posledica smanjenja broja ili nepravilnog delovanja receptora za insulin na površini ćelija, tj. insulinske rezistencije, pri čemu dolazi do otežanog ulaska glukoze u ćeliju što dovodi do pojave hiperinsulinizma i hiperglikemije.

Inače, stručnjaci uoči 14. novembra Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, upozoraju da više od 250 000 stanovnika Srbije ima dijabetes, ali to ne zna, naglašavajući da zakasnela dijagnoza može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije, pa je lečenje posledica mnogo teže za obolele.

Kažu da kod pojedinih može da prođe od devet do 12 godina pre nego što osoba shvati da ima dijabetes. Redovne kontrole i edukacija elementarne su mere prevencije, a vraćanje savetovališta za dijabetes u domove zdravlja značajno je kako za pacijente, tako i za republički budžet, jer se preventivom smanjuju troškovi lečenja posledica.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja i broj obolelih je u stalnom porastu. To je posledica genetske predispozicije i modernog stila života ali i povećanja broja spoljašnjih činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost, smanjena fizička aktivnost, stres i loše životne navike.

Povišen šećer u krvi izaziva mnogobrojne ozbiljne zdravstvene komplikacije kao što su srčana slabost, gubitak vida, poremećaj bubrežne funkcije, a u pojedinim slučajevima i gubitak ekstremiteta. Prema podacima iz registra, u Srbiji je kod oko pola miliona ljudi dijagnostikovan dijabetes a sa 10 000 umrlih godišnje ta bolest se svrstava među vodeće uzročnike smrtnosti u našoj zemlji, ističe prof. dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kao početne simptome koji često ostaju prikriveni on navodi pojačanu žeđ, učestalo mokrenje, osećaj slabosti, malaksalost praćenu gubitkom težine.Upravo zbog prikrivenosti se mora sprvoditi redovan skrining, jer je preventivno rizik od pojave dijabetesa moguće smanjiti za čak 58%.

Ulaganje u prevenciju je 10 puta manje nego finansiranje lečenja komplikacija dijabetesa, tvrde stručnjaci, podsećajući da povišen šećer u krvi izaziva mnogobrojne ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Pojavu dijabetesa tipa 2 moguće je odložiti ili sprečiti odgovarajućom ishranom i redovnim vežbama, a kao krajnja opcija ide farmakološko lečenje.