Obuka za psiho-socijalno osnaživanje roditelja/staratelja dece sa smetnjama u razvoju u Čajetini

Autor: Zlatiborski krug
19. Septembar 2023
Obuka za psiho-socijalno osnaživanje roditelja/staratelja dece sa smetnjama u razvoju u Čajetini

U Čajetini je krajem avgusta održana prva od dve radionice psiho-socijalnog osnaživanja roditelja i staratelja dece sa smetnjama u razvoju, kao deo projekta „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ koji sprovodi udruženje Zlatiborski krug.

Po rečima Zorice Milosavljević, predsednice Udruženja i koordinarke ovog projekta, obukom za roditelje i staratelje dece sa smetnjama u razvoju završava se ciklus obuke za relevantne grupe građana uključene u poboljšanje položaja osoba sa smetnjama u razvoju, i njihovih porodica, u opštini Čajetina i pronalaženje adekvatnih odgovora na njihove potrebe u
vanrednim situacijama. Zlatiborski krug, kao pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini realizuje projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“, kako bi se pronašao sistematski pristup problemu podrške osobama sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama u vreme vanrednih i kriznih situacija.
Nakon obuke za prosvetne radnike, radnike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i lokalnoj upravi, kao i u lokalnim organizacijama i institucijama, organizovana je obuka za roditelje i staratelje dece sa smetnjama u razvoju, u cilju njihovog jačanja i psihosocijalnog osnaživanja.

Prva radionica, koju su vodile Jelena Žunić Cicvarić, direktorka programa Užičkog centra za prava deteta i Aleksandra Mutavdžić, master defektolog iz osnovne škole za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ u Užicu, bila je namenjena upoznavanju učesnika
sa putevima za ostvarivanje prava dece sa smetnjama u razvoju u obrazovanju, zdravstvu i uopšteno u društvenom životu lokalne zajednice.

Druga radionica će biti orijentisana na psihološko osnaživanje roditelja/staratelja, jačanje komunikacijskih i socijalnih veština.
Projekat „Partnerstvo u zajednici – rešenje krize“ traje godinu dana, do polovine novembra 2023. a podržavaju ga Evropska unija i Vlada Republike Srbije kroz program EU PRO Plus.

Fotografije u tekstu—Zlatiborski krug