Očekuje se gašenje požara na deponiji Duboko tokom dana

06. Maj 2024
Očekuje se gašenje požara na deponiji Duboko tokom dana

Zbog požara koji je izbio na deponiji “Duboko” u Užicu, republički inspektori zaštite životne sredine juče su izašli na teren, zajedno sa nadležnim lokalnim inspektorima. Tokom dana na terenu su bili pripadnici štaba za vanredne situacije koji čini sve kako bi se požar lokalizovao i ugasio. Pored vatrogasne ekipe angažovana je i dodatna mehanizacija, istaknuto je na sajtu nadležnog ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine ubrzano radi na rešavanju ovog višedecenijskog problema, koji je jedan od najkompleksnijih i najzahtevnijih problema, kako bi se mogućnost izbijanja požara i zagađenja svela na minimum.

U sklopu realizacije kapitalnog projekta modernizacije i proširenja užičke deponije “Duboko”, u prvoj fazi biće uloženo 30 miliona evra. U narednom periodu očekuje se izbor izvođača i početak radova. Po realizaciji projekata, otpad će se tretirati po najsavremenijim standardima.

Kako je za RTS juće izjavio Momir Milovanović. direktor Deponije, požar se širi zbog strmine na kojoj se nalazi stmini, a širenju doprinosi i vetar.

Mi smo ga juče lokalizovali i izolovali na jednom mestu, ali to je požar koji ne možete lako da ugasite, jer gori u dubini i moramo da nađemo opožareno mesto, iskopamo, pokvasimo vodom i zatrpamo zemljom, naveo je Milovanović u izjavi koju je juče preneo javni servis. On je dodao i da je angažovana dodatna mehanizacija privatnih firmi i osnivači deponije iz sedam opština i gradova i pritekli su u pomoć.