Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje

10. Novembar 2022
Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje

Od 1. januara 2023. godine u starosnu penziju žene će moći da idu sa navršene 63 i po godine i najmanje 15 godina staža osiguranja, a novi uslovi penzionisanja važiće i kod ostvarivanja prava na prevremenu penziju.

To znači da će od sledeće godine u prevremenu starosnu penziju muškarci moći da odu sa 40 godina staža i 60 godina života, a žene sa najmanje 40 godina staža i 59 godina i po godina.

Onima koji se odluče da se prevremeno penzionišu, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre nego što napune godine propisane za penzionisanje u toj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

Zakonom je propisano da se uslovi za odlazak u prevremenu starosnu penziju pomeraju do 2024. godine, kada će i ženama i muškarcima za ostvarivanje ove vrste penzije uslov za penzionisanje biti 60 godina života i 40 godina staža.

Kada je reč o redovnoj starosnoj penziji, predviđeno je da se od 2032. godine izjednače uslovi za penzionisanje žena i muškaraca, pa će i jednima i drugima za penzionisanje biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Žene i muškarci mogu da se penzionišu i sa 45 godina staža, bez obzira na to koliko imaju godina.