Od 1. jula 2022. godine online registracija poljoprivrednih gazdinstava

02. Decembar 2021
Od 1. jula 2022. godine online registracija poljoprivrednih gazdinstava

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojima je predviđeno uvođenje elektronske platforme eAgrar, saopštio je NALED. Softversko rešenje omogućiće od 1. jula 2022. da se više od 400.000 gazdinstava registruje online, što će, prema istraživanju NALED-a, skratiti dosadašnju proceduru čak četiri puta, dok će troškovi prijave biti smanjeni za 80 odsto.

 

Na razvoju eAgrara zajedno rade Ministarstvo poljoprivrede i NALED, a cela slika biće zaokružena 1. januara 2023. kada će poljoprivrednici moći online, u nekoliko klikova, da se prijave za državne subvencije. Uvođenje digitalnog registra se nalazi na listi prioriteta Uprave za agrarna plaćanja, kao organa koji vodi registar.

Kako bi obezbedili da poljoprivrednici budu edukovani o načinu upotrebe nove platforme, NALED u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi projekat putem kojeg će se obaviti obuka korisnika, direktne mentoring posete, kao i promotivne kampanje. Projekat takođe podrazumeva stručnu i tehničku podršku u izmeni neophodnog pravnog okvira, u razvoju softverskog rešenja i jačanju kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja.