Od marta do septembra ove godine mapiranje Srbije 3D tehnologijom

20. April 2022
Od marta do septembra ove godine mapiranje Srbije 3D tehnologijom

Ovog proleća počinje mapiranje Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom, da bi se dobila najnapredija mapa sveta, a ovaj projekat izvešće HERE Technologies, ​​svetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa.

Naime, kako se navodi u saopštenju, HERE planira da vozi ulicama Srbije od marta do septembra 2022. godine, koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. Jasno obeležen HERE automobil će takođe snimiti 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

U narednim mesecima vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova. Čitav postupak snimanja se odvija bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja.

„Informacije će se koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže visoko autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima. HERE je posvećen poštovanju i zaštiti privatnosti. Sakupljeni panoramski snimci ulica se čuvaju najpre u vozilu, a kasnije prenose u kriptovanom obliku i čuvaju u sigurnom objektu. Snimci se dalje obrađuju korišćenjem naprednih algoritama za otkrivanje i zamagljivanje lica i registarskih tablica. Panoramski snimci se objavljuju tek kada su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni“, ističe se u saopštenju.

U izuzetno retkim slušajevima kada snimak nije pravilno zamagljen, HERE će oglasiti svakome da to prijavi. Naime, kada se otvori snimak, klik na opciju “Report image” (Prijavi sliku) u donjem levom uglu mape, rešiće ovaj problem.