Od stare škole novi Kulturni centar u Sevojnu

30. Oktobar 2018
Od stare škole novi Kulturni centar u Sevojnu

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i grada Užica, Sevojno će adaptacijom stare osnovne škole „Aleksa Dejović“, dobiti novi Kulturni centar površine 300 kvadratnih metara. Radovi su započeti i trajaće 90 dana a investicija je vredna nešo više od 14 miliona dinara od čega je ministarstvo uložilo 8,5 miliona.

IMG_2891

Ideja je da Sevojničani dobiju Kulturni centar koji će sadržati galerijski prostor, prostor za muzejske postavke, radionice, prostor za muzičke, književne i druge kulturne aktivnosti.

“Potrebno je realizovati niz radova, zameniti krov, stolariju, uraditi zidarske i sve druge radove da bi se dobila potpuno nova zgrada spremna za novu namenu. Sevojno će dobiti prostor u kome će Sevojničani, pre svega mladi, moći da se druže i prisustvuju kulturnim manifestacijama“, rekao je u Sevojnu, gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Zahvaljujući Putevima Srbije u proteklom periodu u Sevojno  je uloženo 15 miliona dinara u putnu infrastrukturu i nova parking mesta. U toku su i radovi na dogradnji vrtića, rekonstrukciji železničke stanice, izgradnji stanova za izbegla i raseljena lica. Raspisan je i tender za izgradnju sportske hale pri školi „Aleksa Dejović“ a radovi će krenuti početkom iduće godine. Izvesni su i radovi na rekonstrukciji vodovoda, što je jedan od najvećih problema Sevojničana.

Najavljena pasarela još uvek čeka završetak plana a problemi su nastali u usaglašavanju prvobitne ideje i potreba dve valjaonice, Impol Sevala i Valjaonice bakra, dve najveće kompanije u ovoj opštini.

Stara osnovna škola „Aleksa Dejović“ izgrađena je davne 1911. godine a nastava u njoj izvođena je do 1962. kada je škola preseljena u novu zgradu. Posle toga, sve do početka osamdesetih i izgradnje vrtića, u njoj je izvođena nastava za predškolski uzrast. U ovoj zgradi, sve do prošle godine bio je i depo Istorijskog arhiva Sevojno koji je prošle godine preseljen u Istorijski arhiv u Užicu.

S KC