Od sutra intenzivnija kontrola poštovanja epidemioloških mera

11. Jul 2021
Od sutra intenzivnija kontrola poštovanja epidemioloških mera

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove kaže da će od sutra biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije. Epidemijska situacija je pod kontrolom, jer je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje oko jedan posto. Ipak, mnogi se ponašaju kao da korone nema, mnogi ne poštuju preventivne mere.

Novi talas je blizu ili je možda već tu, a tu je i delta soj, koji se mnogo brže širi.

Još smo daleko od kolektivnog imuniteta i još smo dalje od dovoljno vakcinisanih mladih ljudi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Stamenković je rekao da su inspekcijske službe na terenu svih ovih dana.

„Nadzor je prilagođen svim obavezama nakon ublažavanja mera. Protivepidemijske mere su prioritet. Broj nadzora je nešto drugačiji i broj prekršajnih naloga je bio mnogo manji, nego što je bio do maja meseca, 50 posto manje prekršajnih naloga je izrečeno. U toku juna je bilo 11 zabrana“, rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, u toku jula nije bilo nijedne zabrane sa terena.

„Nadzori, preduzete, izrečene mere, možda nisu prava slika stanja stvari na terenu, s obzirom na veliko opuštanje. Od sutra Radna grupa sigurno daje posebnu novu instrukciju za mnogo, mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja kovida 19“, kazao je Stamenković.

Napominje da su ekipe prisutne, i dodaje da mnogi inspektori nisu koristili nijedan dan godišnjeg odmora godinu dana.

„Apsolitno će biti angažovanje maksimalno svih raspoloživih resursa i kapaciteta. To znači prepoznavanje rizika. Sanitarna inspekcija vrši inspekciju bazena, česama, centralnih vodovoda, vrtića, predškolskih ustanova i kolektivne ishrane. Već smo izrekli nekoliko zabrana. Od sutra prepoznavajući rizike usmerićemo ponovo ciljane kontrole“, kazao je Stamenković.